KDP'den Mayıs Devrimi mesajı: İstikrarlı bir Kürdistan'a büyük bir güvenle ilerliyoruz

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Mayıs Devrimi’nin 48’inci yıl dönümü vesilesiyle yayınladığı mesajında, “huzurlu ve istikrarlı” bir Kürdistan'a doğru büyük bir güvenle adım attıklarını belirtti.

KDP'den Mayıs Devrimi mesajı: İstikrarlı bir Kürdistan'a büyük bir güvenle ilerliyoruz

KDP’nin mesajında, ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani ve KDP’nin üstlendiği Mayıs Devrimi’nin üzerinden 48 yıl geçtiği kaydedilen mesajda, “Mayıs Devrimi'nin patlak vermesi işgalcilerin ve düşmanlarının hayallerini yerle bir etmiş, Kürtlerin yenilmez ve uluslararası komplodan daha güçlü olduğunu kanıtlamıştır.” ifadesine yer verildi.

“Mayıs Devrimi'nin patlak vermesi, dostlarına ve düşmanlarına, bunun meşru sorunları olan dürüst bir ulusun devrimi olduğunu, ateşle, demirle, uluslararası komplo ve soykırımla, inkar ve baskıyla susturulamayıp, yok edilemeyeceğini kanıtladı.” denilen mesajda, Mayıs Devrimi’nin Kürt davasının tek çözümünün milletin tüm ulusal haklarını tanımak olduğunu da ortaya çıkardığı vurgulandı.

Federal bir Irak'taki sorunları çözmek için ortaklık, denge ve uzlaşma ilkelerini altı çizilen mesajda, şu ifadeler yer aldı:

“Mayıs Devrimi'ni anarken, bölgenin siyasi, ekonomik ve diplomatik konumunu güçlendirmek için barışçıl ve istikrarlı bir Kürdistan'a büyük bir güvenle ilerliyor, Kürdistan Bölgesi Başkanlığının egemen kurumlarına aynı zamanda bulunduğu noktadaki görevlerine uygun, Kürdistan'da istikrarı her zaman olduğu gibi koruyabilecek, halkın yaşamlarını iyileştirebilecek güçlü ve kapsamlı bir hükümete desteğimizi yineliyoruz.

Aynı zamanda Kürdistan Parlamentosu'nun halk seçimleri yoluyla yeniden faaliyete geçmesi ulusal birlik ve beraberliği gerektirmektedir. Partimiz, bölgede çözülmemiş sorunların ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasında seçimler, bütçe ve Kürdistan Bölgesi'nin mali yetkileri konusunda yapılan müzakerelerle ilgili sorunların çözümünde en fazla esnekliği göstermiştir.”

Mayıs Devrimi

İran ve Irak devletleri arasında 6 Mart 1975’te imzalanan Cezayir Antlaşması’nın ardından Eylül Devrimi son bulurken, 26 Mayıs 1976 Mayıs Devrimi başlamıştır.

 Mayıs Devrimi, Kürt Halkının kendi vatanı Kürdistan'da meşru ve doğal haklarını elde edilmesi için başlatılan devrimlerin en önemlilerinden biri olarak kabul ediliyor.

 Mele Mustafa Barzani’nin öncülüğünde başlayan Mayıs Devrimi, Bas rejiminin Cezayir Antlaşması’yla Kürdistan’a karşı geliştirilen ihanete verilen bir cevap olarak Kürt tarihine geçmiştir.

K24