Kerkük Vali Vekili Cıburi, yolsuzluk suçlamasıyla hakim karşısında

Kerkük Vali Vekili Rakan Cıburi, bugün yolsuzluk suçlamasıyla mahkemede yargılandı. Rakan Cıburi, kefaletle serbest bırakıldı.

Kerkük Vali Vekili Cıburi, yolsuzluk suçlamasıyla hakim karşısında

Kerkük Vali Vekili Rakan Cıburi ve bazı yetkililerin yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı mahkemenin ilk duruşması bugün Kerkük Adliyesi’nde görüldü.

Yapılan soruşturma sonucunda Rakan Cıburi, yolsuzluk ve valilik bütçesini usulsüz harcamakla suçlandı.

Mahkeme heyeti, Rakan Cıburi’yi 25 milyon dinar (yaklaşık 17 bin dolar) karşılığında, diğer yetkililer de her birisi en düşüğü 5 milyon dinardan (yaklaşık 3 bin 500 dolar) karşılığında serbest bırakıldı.

Irak Parlamentosu Milletvekil ve aynı zamanda yolsuzluk suçlamasında bulunan Cemal Şükür, “Kerkük Valilik binasının yapımında yolsuzluk yapılması ve bir milyar 800 milyon dinarın (yaklaşık bir milyon 230 bin dolar) usulsüz bir şekilde kullanılması nedeniyle Irak Şeffaflık Kurumu’na şikayet dilekçesi vererek konunun araştırılmasını istedim. Şeffaflık Kurumu da Rakan Cıburi ve diğer yetkililerin yargı önüne çıkarılmasına karar verdi” dedi.

Rakan Cıburi’nin ofisi geçen günlerde, konunun yolsuzlukla ilgisinin olmadığını açıkayarak, “Önceki Vali döneminde bu proje uygulamaya konulmuş ve paranın usulsüzce harcanmadığından emin olmak için bir komisyon kurulacak” ifadelerini kullanmıştı

Cemal Şükür, “Daha önce bu proje için anahtar teslimi karşılığında 48 milyar dinar (yaklaşık 32 milyon dolar) bütçe ayrılmıştı. Rakan Cıburi 2019 bütçesinde karşılıksız bir şekilde ekstradan bir milyon 230 bin dolar daha bütçe ayırmış. Bu da yolsuzluk kapsamına giriyor” değerlendirmesinde bulundu.