Kerkük’te gözaltına alınan Kürt gençler serbest bırakıldı

Kerkük’te seçim kutlamaları sırasında Irak güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan 71 Kürt genç, Kürt liderlerin devreye girmesinin ardından serbest bırakıldı.

Kerkük’te gözaltına alınan Kürt gençler serbest bırakıldı

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşen erken genel seçimlerin ardından Kerkük’te Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerinde yapılan kutlamalara Irak güvenlik güçleri tarafından müdahalede bulunuldu.

Irak ordusuna bağlı 61’inci Tugay askerleri ile Irak Federal Polisleri  11 ve 12 Ekim günleri sokaklara kurdukları kontrol noktaları ve evlere düzenledikleri baskınlarda 71 genci gözaltına aldı.

Kürt liderler Kazımi ile görüştü

Kentte giderek artan gerginliğin ardından Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olitbüro üyesi ve Kerkük-Germiyan Teşkilatı Sorumlusu Kemal Kerküki, partisinin taraftarlarını ve Irak güvenlik güçlerini sağduyulu olmaya çağırdı.

Başbakan Mesrur Barzani de Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile telefonda Kerkük’teki durumu görüştü.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Barzani ve Kazımi, bazı tarafların provakasyon yaratarak seçimlerin başarısına gölge düşürmeye çalıştığı konusunda hemfikir kaldı.

Barzani ve Kazimi, kentte istenmeyen bu durumunun bir an önce sonlandırılması ve sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Irak Başbakanı Kazımi’nin gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılmasına karar verdiği belirtildi.

KDP’nin Kerkük adayı Şaxewan Abdullah da, kentte yaşanan gerginliğin ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi telefonla aradığını ve kentte sükunet sağlanmasını istediğini belirtti.

Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) yapılan açıklamada, Eşbaşkan Bafıl Talabani’nin konu hakkında Mustafa Kazımi’yi aradığı, güvenlik güçlerinin Kürt mahallelerine yönelik baskısını ve gençlerin gözaltına alındığını hatırlattığı kaydedildi.

Gençler serbest bırakıldı

Bu görüşmelerin ardından Irak güvenlik güçleri gözaltına aldığı gençleri serbest bıraktı.

Gençlerin gözaltına alınırken telefonlarına el konulduğu, bazılarının da darpedildiği bilgisi kentte infial yaratmıştı. /Rudaw