Kerkük’te güvenlik gelecek yıldan itibaren polise devrediliyor

Irak İçişleri Bakanlığı'ndan bir heyet, Kerkük’te güvenlik meselesinin federal polise teslim edilmesi işlemlerini tamamlamak üzere kentte bulunuyor. Güvenlik kaynakları, devir işlemlerinin gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

Kerkük’te güvenlik gelecek yıldan itibaren polise devrediliyor

2003'ten 2017 yılına kadar Kerkük kent merkezinde güvenlikten sorumlu temel kuruluş polisti ancak 16 Ekim 2017'de Irak ordusu ve Heşdi Şabi tarafından düzenlenen saldırıların ardından güvenlik dosyası orduya devredilmişti.

Kentte durumun normalleştirilmesi adına atılması öngörülen adımlardan biri de yerel güvenliğin tekrardan polise devredilmesi ve ordunun şehir dışına çıkarılmasıydı.

Rûdaw’a konuşan Kerkük Polis Müdürlüğü sözcüsü Amir Nuri, “Irak İçişleri Bakanlığı'ndan bir heyet, Irak hükümetinin gündeminde yer alan güvenlik dosyasının ordudan polise devredilmesine ilişkin prosedürleri denetlemek ve bir rapor hazırlamak üzere üç gündür Kerkük'te bulunuyor” dedi.

Polis sözcüsü, polis müdürlüğü bünyesindeki şubelerin ihtiyaçlarını belirlemek ve eksikleri gidermek üzere üç komisyonun kurulduğunu belirtti.

Amir Nuri, “Komisyonlar hazırladıkları raporu Irak Silahlı Kuvvetler Komutanı ve Başbakan’a sunduktan sonra güvenlik dosyasının polise devredilmesi onaylanacak. Bu aşamadan sonra ordu adım adım şehir merkezinden çıkarılacak, Dakuk, Dubiz ve Hewice gibi ilçelerde konuşlandırılacak” diye konuştu.

Irak’ta IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının ardından altı vilayetin güvenliği tekrar federal polise devredilmişti.

Sözcü Nuri  "Güvenlik dosyasının önümüzdeki yılın ilk üç ayında polise devredilmesini bekliyoruz, gerekli işlemlerin yüzde 80'i tamamlandı" dedi.

Kerkük’te 2017’den beri bir çok defa ordu ve Heşdi Şabi milisleri ile kentteki bileşenler arasında gerginlik yaşandı. Kürt tarafı sürekli bu durumdan rahastızlık duyduklarını dile getirdi.