Kerkük'te Kürt öğretmenlerden maaş protestosu: Maaşlarımızı Bağdat ödesin

Kerkük'teki Kürtçe dil okulu öğretmenleri dün kentte bir gösteri düzenleyerek, maaşlarının Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından değil, Federal Hükümet tarafından ödenmesi talep etti.

Kerkük'te Kürt öğretmenlerden maaş protestosu: Maaşlarımızı Bağdat ödesin

Bu bölgelerde dili canlı tutma çabalarının bir parçası olarak, Kerkük, Ninova ve Diyala vilayetlerindeki binlerce Kürtçe öğretmenine Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından ödeme yapılıyor. Ancak Erbil, mali sorunlar nedeniyle, Kürdistan Bölgesi’ndeki bir milyondan fazla memura olduğu gibi, bu öğretmenlere de yıllarca zamanında ve tam ödeme yapamadı.

Kalabalık bir öğretmen grubu Kerkük'teki parlamento binası önünde protesto gösterisi düzenleyerek Irak hükümetine maaş bordrolarını Erbil'den Bağdat'a aktarması çağrısında bulundu.

Protestocu öğretmenlerden Sayran Bahaddin, “32 yıllık öğretmenim. 2014'ten beri sokaklarda protesto yapıyoruz ama kimse bizi dinlemiyor” dedi ve öğretmen arkadaşlarını talepleri için ciddi bir şekilde çalışmamakla suçladı.  

Bu haftanın başlarında bazı Kürt milletvekilleri, Irak federal bütçe tasarısına bu öğretmenlerin maaş bordrosunu Bağdat'a aktaracak bir bölüm eklemeye çalıştı, ancak bazı Arap milletvekillerinin buna şiddetle karşı çıkması üzerine bu girişimlerinde başarısız oldular.

Bütçe, dört günlük görüşmelerin ardından Pazartesi günü onaylandı.

Rûdaw'a konuşan Kerkük’ün Kürt Milletvekili ve Irak Parlamentosu Eğitim Komitesi üyesi Sabah Habib, bu öğretmenlerin akıbetiyle ilgili önerilerini bütçe yasasına koymak için çalışacağını söyledi.

Sabah Habib; Federal Yüksek Mahkeme, Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani ve siyasi partileri ziyaret ederek öğretmenlerin talebini dillendireceğini de kaydetti.

Öğretmenler, federal hükümetin maaş bordrolarını devralmaması halinde protestolarını Bağdat'a taşıyacaklarını söylüyor. /Rudaw