KESK: Kamu işçisinin en düşük maaşı 15 bin değil 12 bin TL’dir

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığı açıklamasına ilişkin; "Kamu işçilerine yüzde 45 zam yapıldığı, kamu işçisinin en düşük maaşının 15 bin TL'ye yükseltildiği haberi gerçeği yansıtmamaktadır. 15 Bin TL brüt ücretin ocak ayı maaşındaki net karşılığı ise 12 bin 75 TL'dir. Asgari ücret-gelir vergisi muafiyetine rağmen bu tutar haziran ayında 11.750 TL'ye, temmuz ayında ise 11.438 TL'ye düşecektir” dedi.

KESK: Kamu işçisinin en düşük maaşı 15 bin değil 12 bin TL’dir

Mehmet Bozgeyik, asgari ücrette temmuz ayında yapılması beklenen artış ile kamu işçilerinin ücretleri ile asgari ücret arasındaki makasın tekrar kapanacağını ifade ederek, “Dolayısıyla bugün açıklanan mutabakat işçilerin insanca yaşamaya yetecek ücret taleplerini karşılamanın çok uzağındadır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün kamu toplu iş sözleşmesi imza töreninde yptığı konuşmada; refah payı dahil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıldığını ve böylece en düşük kamu işçisi ücretinin de 15 bin liraya çıkarıldığını söylemişti.

Bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de şu açıklamayı yaptı:

“İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için; en düşük işçi ücretinin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını, vergi diliminin ilk basamağının yüzde 10'a çekilmesini ve yıl boyu sabitlenmesini, işverenlere ödenen yüzde 5'lik SGK desteğinin işçilere de ödenmesini istiyorlar. Dolayısıyla bugün açıklanan mutabakat işçilerin insanca yaşamaya yetecek ücret taleplerini karşılamanın çok uzağındadır. Öte yandan açıklanan mutabakata göre; ücretlerde ilk altı ay için refah payı dahil yüzde 45 artış yapılacaktır. Yani işçi tarafının mevcut ücretlerde önce yüzde 15 refah payı artışı ardından ilk altı ay için yüzde 45 zam teklifi kabul edilmemiştir. 15 bin TL'ye çıkarıldığı açıklanan en düşük kamu işçisi ücreti net değil brüt ücrettir. Bu durum bilinçli olarak perdelenmektedir. 15 Bin TL brüt ücretin ocak ayı maaşındaki net karşılığı ise 12 bin 75 TL'dir. Asgari ücret-gelir vergisi muafiyetine rağmen bu tutar haziran ayında 11.750 TL'ye, temmuz ayında ise 11.438 TL'ye düşecektir. Öte yandan asgari ücrette temmuz ayında yapılması beklenen artış ile kamu işçilerinin ücretleri ile asgari ücret arasındaki makas tekrar kapanacaktır.Cumhurbaşkanı açıklamasında diğer altı aylık dilimlerdeki ücret artış oranlarına ilişkin bir bilgi verilememiştir. Yine 'Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz' denilmiştir. Ancak bu artışlara ilişkin net bir oran veya rakam ifade edilmemiştir. İşçilerin yaklaşık yüzde 25'i bu mutabakata göre yapılacak ücret artışı farklarını geriye dönük olarak ocak ayından itibaren alacaktır. Taşerondan kadroya geçirilen ve mevcutta yüzde 75'lik kesimin ücret farklarında mart ayı temel alınacaktır."