Kışanak'tan TİP lideri Erkan Başa’a: Bu ittifak artık bir seçim ittifakı değil

Yaklaşık yedi yıldır Kocaeli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Gültan Kışanak, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) milletvekili seçimlerine ayrı girme kararını eleştirdi. Kışanak, "Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı niteliğinde değildir" görüşünü dile getirdi.

Kışanak'tan TİP lideri Erkan Başa’a: Bu ittifak artık bir seçim ittifakı değil

2014 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra, "örgüt üyeliği" iddiasıyla Ekim 2016'da tutuklanan Gültan Kışanak, Yeni Yaşam gazetesine gönderdiği yazıda, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’ın açıklamalarını eleştirdi.

Kışanak yazısında, “Emek ve Özgürlük İttifakı, umudun adıdır; demokratik değişimin güvencesidir. Bir tek oyu bile riske atma lüksümüz yok” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın, Millet İttifakı ile başkanlık pazarlığına girmemesi meselesinin doğru anlaşılması ve anlatılması gerektiğini vurgulayan Kışanak, “Emek ve Özgürlük İttifakı izlediği yöntemle, iktidara değil; çözüme ortak olmak istediğini göstermiştir. Toplumun birikmiş, acil çözüm bekleyen devasa sorunları var. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Meclis’e taşıyacağı halk iradesi, sorunların çözümünde anahtar rolü oynayacaktır” diye belirtti.

Kışanak, ittifak bileşeni tüm siyasi yapıların topluma karşı sorumlu olduğunu kaydederek, “Halklarımız, ittifak bileşeni tüm yapılardan, gerçekçi, adil ve toplam faydayı düşünerek hareket etmelerini; seçime ortak tek liste ile girmelerini bekliyor” ifadesini kullandı.

"Meclis’te tek sosyalist parti TİP değil"

Sözü televizyonda açıklamalarını izlediği TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a getiren Kışanak, şunları kaydetti:

“Öyle görülüyor ki, Emek ve Özgürlük İttifakı bir seçim ittifakı niteliğinde değil. Ortak cumhurbaşkanı adayı yok. Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı niteliğinde değildir. Sayın Erkan Baş, artık baraj kaygısı olmadığı için çok oy alacaklarını söylüyor. Evet, ittifakta olmak TİP için %7 barajını ortadan kaldırıyor ancak, barajı Kürtler yıllarca büyük emekler vererek, bedel ödeyerek anlamsız hale getirdi. HDP 7 Haziran’da barajı yıktı.

12 Eylül faşist darbesinin zulmüne karşı direnmiş, son 7 yıldan beri de cezaevinde hala bedel ödeyerek direnen sosyalist bir Kürt kadın olarak, HDP’nin ve bu seçime girecek olan Yeşil Sol Parti’nin de Kürt sosyalistler, yurtseverler ve Türkiye sosyalist hareketinin ortak partisi olduğunu da hatırlatmak isterim. Yani Meclis’te tek sosyalist parti TİP değil. Bu hakikatleri dikkate alarak, bir tek oyu bile heba etmeye kimsenin hakkı olmadığının da altını çiziyorum.”