Koalisyon sözcüsü: QSD'yle devam edeceğiz!

IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü John Dorian, koalisyon güçlerinin omurgasını YPG'nin oluşturduğu QSD ile iyi bir işbirliğe sahip olduğunu söyledi.

Koalisyon sözcüsü: QSD'yle devam edeceğiz!

Rûdaw TV'nin canlı yayınına katılan John Dorian, IŞİD sonrası Musul'da varlığını sürdürmeye çalışan güçlere ilişkin, "Irak Hükümeti'nin bu konuda karar vermesi gerekiyor. Bu konuda ciddi açıklamalarda bulunması gerekiyor. Irak güçlerine askeri eğitim vermeye devam edeceğiz. Diğer güçlerin, halkı korumasına yardım ederek, görevimizde başarılı olduğumuza inanıyoruz” dedi.

Koalisyon güçlerinin Heşdi Şabi'ye havadan destek verdiğine ilişkin haberleri yalanlayan Sözcü; "Bizler Irak Hükümeti'yle işbirliği içindeyiz, Heşdi Şabi ile değil. Tüm hava operasyonlarımız Irak Hükümeti bünyesindedir. Amacımız IŞİD'i yok etmek doğrultusundadır" dedi.

Rakka operasyonuna ilişkin ise, şimdiye kadar Halk Savunma Birlikleri (YPG) öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile iyi bir işbirliği içerisinde olduklarına dikkat çeken John Dorian, "Bana göre QSD birkaç ay önce büyük başarılar elde ederek, geniş bir bölgede kontrolü sağladı” dedi.

Dorian QSD'nin Rakka operasyonundaki rolüne ilişkin, "QSD, Rakka operasyonuna yönelik güçlerini Rakka'ya yoğunlaştırarak kuşatması, ilerideki süreçte kentte daha çok yakınlaşacaktır. Bu da güçlerimize destek anlamına gelir ve daha kısa sürede ilerlemiş olacağız. Ayrıca hiçbir şekilde Rusya ve Suriye güçleriyle işbirliği ile çalışma yapmadık. QSD güçleriyle çalıştık” şeklinde ifadelerde bulundu.

Menbic ve çevresinin kontrolüne ilişkin ise Dorian, "Öncelikli amacımız Rakka'da kontrolü sağlamaktır. Suriye'nin kuzeyindeki hiçbir bölge IŞİD yönetiminde kalamaz” açıklamasında bulundu.

John Dorian ayrıca, Rakka'nın kontrolüne yönelik Türkiye – ABD arasında görüşmelere değinerek, ABD ve Türkiye arasındaki diplomasi görüşmelerinin devam ettiğini ve bu konuda henüz sonuca varılmadığını söyledi.