Türkiye ile NATO arasında YPG krizi

Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için bölgeye NATO güçlerinin yerleştirileceği iddiaları konuşulurken, Reuters, Türkiye'nin NATO'nun planlarını engellediğini duyurdu.

Türkiye ile NATO arasında YPG krizi

Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için bölgeye NATO güçlerinin yerleştirileceği iddiaları konuşulurken, Reuters, Türkiye'nin NATO'nun planlarını engellediğini duyurdu.

Üst düzey bir NATO kaynağına dayandırılan haberde, Türkiye'nin Kuzey Suriye'de Kürt YPG güçlerine karşı savaşta, NATO'nun Ankara'ya daha fazla siyasi destek sunması karşılığında, Birlik'in Baltık Devletleri ve Polonya için öngördüğü savunma planına destek vereceği aksi halde planı engelleyeceği duyuruldu.

NATO'dan YPG'yi 'terör örgütü' ilan etme konusunda taviz almayan Ankara'nın, örgütün olası Rusya saldırılarına karşı Baltık ülkeleri ile Polonya'nın savunulması planını da veto edeceği belirtildi.

Haber, Türkiye ile NATO arasında, Londra'daki zirve öncesinde önemli bir kriz yaşandığının da göstergesi olarak yorumlanırken, Ankara'nın Rusya ile iş birliği bir kez daha gözleri Türkiye'ye çevirdi.

Haberde şu detaylar dikkat çekti:

"Kaynaklara göre, Ankara, NATO temsilcisine (Baltık ve Polonya ile ilgili) plana onay vermeyeceklerini söyleyerek, temaslarda ve özel sohbetlerde bu konuda katı bir çizgi izlerken, NATO'dan YPG'yi resmen terör örgütü olarak tanımasını talep etti.

Gelecek hafta Londra'da gerçekleşecek 70. yıl dönümü zirvesi öncesinde, bu tartışma Ankara ve Washington'un, Kuzey Suriye'deki YPG milis gücüne karşı, YPG'yi Türkiye topraklarında terörist olarak gördüğü Kürt militan grubu ile bağlantılı gören Türkiye'nin saldırganlığına dair görüş ayrılığının bir işareti olarak yorumlanıyor.

NATO temsilcileri, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın bir Rus saldırısı sırasında korunması için 29 devletin de resmi onayını alma arayışında. Türkiye'nin onayı olmadan, NATO'nun Baltık ülkeleri ve Polonya'da hızlı bir adım atabilmesi pek mümkün görünmüyor.

Diplomatik kaynaklardan biri, Türkiye'nin doğu Avrupalıları rehin aldığını, istedikleri tavizleri elde edene kadar da askeri planın onayını engellediklerini söyledi.

Bir başka NATO kaynağı ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO ile ilgili şüpheci bir yaklaşım benimsediği ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Birlik'in 'beyin ölümü'nü ilan ettiği bir ortamda, Türkiye'nin tutumunu 'bozgunculuk' olarak niteledi.

Konu hakkında görüşlerine başvurulan NATO Sözcüsü Oana Lungescu, 'NATO'nun tüm müttefiklerini koruma planları var. NATO'nun tüm müttefiklerinin güveni ve güvenliği taahhüdü tereddüte yer bırakmaz' yanıtını verdi.

ABD'nin geçen ay bin askerini çekme kararının ardından, Türkiye Kuzey Suriye'ye saldırı başlatmıştı. Ankara'nın NATO müttefikleri, saldırının IŞİD'e karşı yürütülen savaşın altını oyacağı endişesi taşıyor."

Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz