Kobanili Kürt yönetmen Peşeng Ali'nin filmi ödüle layık görüldü

Almanya’da göçmen olarak yaşayan Kobanili Kürt yönetmen Peşeng Ali, One Shot Kısa Film Festivali'nde altın ödülün sahibi oldu.

Kobanili Kürt yönetmen Peşeng Ali'nin filmi ödüle layık görüldü

Kendisi ve arkadaşlarının Kobani'den Almanya'ya göç hikayesini filme alan Kürt yönetmen Peşeng  Ali, Max Ophüls Preis Filmfestival, Amsterdam Koerdisch Film Festivali ve One Shot Kurzfilmfestival'e katıldı.

Peşeng  Ali’nin yönetmenliğini üstlendiği  "3 Roj" (3 Gün) adlı filmiyle Almanya'nın Saarbrücken şehrinde düzenlenen 2023 One Shot Kısa Film Festivali'nde (One Shot Kurzfilmfestival) Altın Lyoner Jüri Ödülü ve 500 Euro kazandı.

Peşeng  Ali, film yapma fikrinin nasıl doğduğuna ilişkin, Rûdaw TV’ye konuştu. Ali “Bir insanın mülteciliği  kolay kolay unutması mümkün değil. Bir iki sene de geçse unutamıyorsun, hep seninle kalıyor. Ve bir gün gelip konuşabilirsin ve ondan böyle bir sanat eseri yapabilirsin, bence bu çok önemli bir şey. Bu yüzden o günler hakkında bir film yapmak benim için çok önemliydi. Ben ve arkadaşlarımın geçtiği yollardan geçen insanların unutulmaması için böyle bir çalışmayı yapmaya karar verdim” şeklinde değerlendirdi.

Ali, birçok göçmen gibi, 2015’te başlayan Almanya’ya uzun göç serüvenin Türkiye'den Cezayir'e, Cezayir'den Fas’a ordan Mali’deki bir kampa ardından İspanya, Paris ve nihayet Almanya’ya ulaşana kadar uzun ve zahmetli yollardan geçtiğini söyledi. 

Kürt yönetmen, bu uzun ve zorlu yolculuğu beyaz perdeye yansıtmaya kara verdi.

Saarbrücken Üniversitesi'nde sinema bölümünde eğitimini sürdürdüğünü kaydeden Peşeng  Ali, bir film çekilmesi halinde üniversitedeki öğretim üyelerinin de kendilerine eleştirileriyle destek olduğunu sözlerine ekledi.

Filminin henüz herhangi bir yerde gösterime girmediğini dile getiren Ali,  "Kürtler ile ilgili bir film veya dizi yapmak benim en büyük hayalim" dedi.

Filmde Almanya'ya birlikte geldiği arkadaşların rol almadığını, profesyonel aktörlerle çekim yapıldığını dile getiren Ali, “Yaşadıkları o acı hikayeyi bir daha onlara yaşatmak istemedim” şeklinde değerlendirdi.

Kürt yönetmen Peşeng  Ali, birçok projesi olduğunu ancak 2 kısa film üzerinde çalıştığını ve bunlara sponsor bulmaya çalıştığını söyledi.