Hacı Mahmud: Bağımsızlık, Kürtlerin atacağı adıma bağlı

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, "Bağımsızlık konusunda dışarıda yapılacak bir şey kalmadı. Bu konu artık sadece Kürtlerin atacağı adıma bağlı” dedi.

Hacı Mahmud: Bağımsızlık, Kürtlerin atacağı adıma bağlı

Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Almayan'ya giden Başkan Mesud Barzani başkanlığındaki heyette yer alan Hacı Muhamud, önemli açıklamalarda bulundu.

Muhammed Hacı Mahmud, görüşmelerde IŞİD'e karşı savaş ve bölgenin güvenliğinin yanı sıra, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın ekonomik durumunun masaya yatırıldığını söyledi.

Hacı Mahmud, "ABD'li senatörler bizi destekliyor. Kürtleri bir daha bırakmayacaklarını ve Irak başta olmak üzere hiçbir yerde gözardı edilmelerine izin vermeyeceklerini söylediler” ifadelerini kullandı.

Münih'teki temaslar sırasında bağımsızlık konusunun da konuşulduğunu söyleyen KSDP Genel Sekreteri, şunları kaydetti:

"Bu konu Amerikalı, Alman, Kuveytli ve BM yetkilileriyle gün içinde yapılan bütün görüşmelerde masaya yatırıldı. Bazıları bağımsızlığın Kürtlerin hakkı olduğunu söyledi, bazıları ise susmayı tercih etti.

John McCain gibi ABD'li senatörler ise bu konuda bizden daha heyecanlıydı. Bence durum öyle bir seviyeye geldi ki dışarda yapacak hiçbir şey kalmadı. Bu konu artık tamamen Kürtlerin atacağı adıma bağlı.”

Bağımsızlığın kolay olmayacağını da söyleyen Muhammed Hacı Mahmud, şöyle devam etti:

"80 yıllık Sünni ve 11 yıllık Şii yönetimin başarısızlığı ortada. Kendilerini gözden geçirmeliler. Bu yüzden biz sorunlarımız daha fazla artmadan iyi komşular olabiliriz diye düşünüyoruz.”

"İran ile Türkiye bağımsızlığa nasıl bakıyor?” sorusuna ise Kürt siyasetçi şu yanıtı verdi:

"Onlar bölgenin iki önemli ülkesi ve gelecekte Kürdistan'la uzun bir sınırı paylaşacaklar. Kürdistan'ın yarı bağımsız olduğu son 25 yılda söz konusu ülkelere herhangi tehdit olmadı.

Aksine birçok açıdan onlara faydalı olmuştur. Ülkelerin tavırları bizim için önemli ancak karar sahibi olan Kürtlerdir. Hiç kimse bağımsızlığı altın tepside Kürtlere sunmayacak, bunu iyi biliyoruz.”