Kulis: Erdoğan'dan "3. ittifak" girişimi

Son günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile üç defa görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Milli Görüş Vakfı Genel Başkanı ve İçişleri Eski Bakanı Oğuzhan Asiltürk’le görüşmesi ve Bahçeli’den İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e “eve dön” çağrısını yinelemesi kulislerde yeni bir tartışmanın kapısını araladı. Asiltürk, AK Parti tabanı için önemli bir yeri bulunan Milli Görüş hareketinin önde gelen isimlerinden biri olarak biliniyor.

Kulis: Erdoğan'dan "3. ittifak" girişimi

Kulislerde, Erdoğan’ın hamleleri, “CHP’yi denklem dışında tutmak ve CHP dışındaki muhalefet partilerini, Cumhur İttifakı çatısı altında olmuyorsa, üçüncü yol ittifakta buluşturmak” şeklinde değerlendiriliyor. 

Cumhuriyet’in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “muhafazakâr Kürt kökenli seçmen” üzerinde de yoğunlaşacağı ifade ediliyor.

İktidar aynı zamanda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve yerel seçimlerdeki Kürt seçmenlerin oylarına ilişkin kartlarını da masaya koyacak. Erdoğan’ın Kaftancıoğlu ile ilgili “DHKP-C’li” nitelendirmesinde bulunması da bunu gösteren ibarelerden biri olarak belirtiliyor.

Kulislere göre Erdoğan, “CHP’nin ulusalcı kanadı ve ‘merkez sağ’ çatısını oluşturan İYİ Parti, DP, DSP gibi partilerin tabanının HDP ile birlikteliğe onay vermeyeceğinden çok emin.” 

Bu nedenle Erdoğan’ın 2023’e doğru çalışmalarını bu kitle üzerinden yapacağı kulislerde konuşulanlar arasında. Erdoğan’ın en büyük engelini ise tüm muhalefetin üzerinde uzlaştığı “güçlendirilmiş parlamenter sistem” kriteri oluşturuyor.

Erdoğan’ın, CHP ve HDP dışında kalan muhalefeti, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” kriteri aşılamıyorsa, “Üçüncü yol ittifak denkleminde birleştirmek” için hazırlandığı belirtiliyor.