Kuraklık Dünyada Hangi Tarihi Kalıntıları Ortaya Çıkardı?
Bu yıl dünya çapta yaşanan aşırı sıcaklıklar, farklı bölgelerde birçok arkeolojik kalıntının ortaya çıkmasına neden oldu.
Bu yıl aşırı sıcaklar orman yangınlarını, kuraklığı ve buzulların erimesini tetikledi.
Öte yandan aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde arkeolojik kalıntıları da ortaya çıkardı: gemi batıkları, cesetler, hayalet köyler, dinazor izleri, steller, süs bahçeleri ve antik şehirler.
1- Roma kalıntıları
İtalya’daki kuraklık, II. Dünya Savaşı’ndan kalma eserler ve İmparator Nero’nun hükümdarlığı zamanından kalma kalıntıları ortaya çıkardı.
Yağmursuz geçen aylar ve Alpler’de eriyen karlar nedeniyle akıntıların normalden daha erken durması, İtalya’nın en uzun nehri olan Po Nehri’ni 70 yılın en düşük seviyesine getirdi. Kurumuş nehir yatağı, bir Alman tankı ve kargo gemileri gibi daha önce gizlenmiş olan İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma enkazları ortaya çıkardı.
Bu arada Roma’da kuraklık, Tiber Nehri’ni de kuruttu ve İmparator Nero’nun yönetimi sırasında inşa edildiği düşünülen bir köprüyü ortaya çıkardı. Bu yazın İtalya’daki aşırı sıcak ve kurak koşullar, hükümeti Temmuz ayında olağanüstü hal ilan etmeye zorladı.
2- İspanya’daki hayalet köy
1990’ların başından kalmış bir kasaba, İspanya’nın Galiçya kentinde yeniden ortaya çıktı.
İspanya’nın Portekiz sınırına yakın bir köy olan Aceredo, 1992’de Alto Lindoso rezervuarına yer açmak için sular altında bırakıldı. Şubat ayında -yaklaşık 30 yıl sonra- küçük kasaba yeniden kuraklığa maruz kaldı. Kısa süre sonra turistler, zamanda donmuş bir yer görmek için akın etmeye başladı.
Bilim insanları Galiçya’nın aşırı kuru havalardan muzdarip olmaya devam etmesini bekliyor. Barselona merkezli iklim araştırmacısı ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin altıncı değerlendirmesinin yazarı Jofre Carnicer, “Yağmur ve kuraklık kalıpları her zaman daha karmaşık, bilimsel olarak tahmin edilmesi daha zor. Önümüzdeki on yıllarda bu bölgede kuraklık riski artacak” diyor.
3- Cesetler
Mead Gölü, çöl tarihinin ürkütücü bir koleksiyonunu ortaya koyuyor.
İlkbaharda eriyen karla dolu olması gereken bazı ABD rezervuarları, bunun yerine Mead Gölü de dahil olmak üzere kuru çamurlar biriktirdi. Göl bu yıl rekor seviyeye düştü.
Ziyaretçiler batık teknelerden cesetlere kadar her şeye rastladı. Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi’nde tarih doçenti olan Michael Green, “Kayıp bir jet ski’den daha fazla cesede kadar her şeyi bulabiliriz. Su çekildikçe daha fazlasını bulacağız.” diyor.
ABD Ulusal Park Servisi’ne göre, bölgede keşfedilen insan kalıntıları arasında varil içinde bir ceset var. Ölüm nedeni araştırılıyor.
4- Mitani kenti
Duhok’un Semel beldesi sınırları içerisinde, Dicle Nehri kıyısında Mitaniler tarafından 3 bin 400 yıl önce inşa edilen kentin kalıntıları ortaya çıkarıldı. 35 günlük görev zordu. Ekip, buzullar ortalamanın altında olmasına rağmen dalgalı sularda ve hala oldukça donmuş tehlikelerde gezinmek zorunda kaldı. Söz konusu batık, otonom bir araç kullanarak suyun 3.000 metre altında bulundu.
Duhok’ta yapılan araştırmalarda ortaya su altından gün yüzüne çıkan kentin, Mitani İmparatorluğunun kayıp Zahiko kenti olduğu tespit edildi. Tarihi, MÖ 2400 yıllarına dayanan kent, Semel beldesi sınırları içerisinde Dicle Nehri kıyısında bulunuyor. Kentin önemli bir kısmı ise hala Musul Barajı suları altında bulunuyor.
5- Gizli bahçe
İngiltere’deki sıcak hava dalgası, 17. yüzyıldan kalma gösterişli bir manzarayı gün yüzüne çıkardı.
İngiltere’deki aşırı yaz sıcağı, İngiltere’nin merkezindeki tarihi bir evin güney bahçesini yaktı ve 17. yüzyıldan kalma gizli bir bahçeyi ortaya çıkardı. Derbyshire’daki Chatsworth House’un bahçesinde geniş, süslü desenler görülebilir.
Büyük Parter olarak adlandırılan geniş bahçe, 1699 yılına kadar tarihleniyor ve bir zamanlar çiçeklerle ve patikalarla doluydu. 1730’a gelindiğinde, süslü manzara çimlendirildi ve yeni çim daha kısa köklere sahip olduğu için daha çabuk yandı.
26 Temmuz’da Chatsworth 38,1 ℃ sıcaklık kaydetti – bu, tarihi evin sitesindeki bilgilere göre 100 yıldan fazla bir süredir kaydedilen en yüksek sıcaklıktı.
6- Av kalıntıları
Eriyen buzullar, Norveç’te bin yıllık eserleri ortaya çıkardı.
Norveç’in yüksek dağlarında, buzul arkeoloğu Lars Pilø ve ekibi tarafından ortaya çıkarılan tuhaf eserler arasında Demir Çağı’ndan kalma yün bir tunik, Roma tarzı bir ayakkabı ve 300 ila 600 yılları arasında tarihlenen ve üzerinde hala tüyleri olan iyi korunmuş bir ok vardı. Söz konusu ok, bir ren geyiği avlama alanında bulundu.
Pilø, “Yüksek dağ buzlarının erimeye devam etmesiyle, daha fazla sitenin görünmesini ve hatta daha eski buluntuların ortaya çıkmasını bekliyoruz.” diyor.
7 – Buda heykelleri
Çin'in Sichuan eyaletinde su seviyesinin düşmesiyle Dev Buda heykelinin kaidesi görünür hale geldi.
Yangtze Nehri'nin üç kolunda kuraklık nedeniyle su seviyesinin düşmesiyle, Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletindeki Leshan kentinin hemen dışında bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Leshan Dev Budası'nın kaide bölümü görünür hale geldi.
Leshan Dağı'nda, Minjiang, Qingyi ve Dadu olmak üzere birleşen üç nehre bakan bir noktada yer alan Buda heykeli, Tang Hanedanlığı döneminde (618-907), 713 yılında başlanarak 90 yılı aşkın bir sürede inşa edildi.
Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi'ne göre, Jiangsu, Anhui, Henan, Hubei, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan, Guizhou, Chongqing, Sichuan, Shaanxi, Gansu ve Tibet'in bazı kesimleri orta ve şiddetli kuraklıklardan etkileniyor.
8- Nazilere ait batık savaş gemisi
Tuna nehrinin Sırp kesimindeki düşük su seviyeleri, patlayıcı ve mühimmatla dolu batık Alman savaş gemilerinin mezarlığını ortaya çıkardı.
Prahovo liman kasabası yakınlarında ortaya çıkan gemiler, 1944’te Sovyet güçlerinden kaçarken batan bir Nazi Karadeniz filosunun parçasıydı. Nehrin kum kıyılarında, patlamamış mühimmat yüklü daha fazla geminin bulunması bekleniyor.
Küçük bir Sırp ulaştırma bakanı söylenmiş yerel medya, suda yaklaşık 10.000 patlayıcı cihaz vardı.
10- İspanyol Stonehenge taş çemberi
Son 30 yılın en kurak döneminin yaşandığı İspanya'da 1995'ten bu yana ilk kez barajlarda ve göletlerdeki ortalama su seviyesi yüzde 40'ın altına indi.
Su seviyesi düşen bir barajda resmi adı Dolmen de Guadalperal olan ve İspanyol Stonehenge olarak adlandırılan düzinelerce megalitik taş çemberi ortaya çıktı.
Caceres bölgesindeki Valdecanas rezervuarındaki yapıların tarihinin MÖ 5.000'e kadar uzandığına inanılıyor.
9- 113 milyon yıllık dinazor ayak izleri
ABD’nin Teksas eyaletinde bir nehrin aşırı kuraklık sonrası kuruması üzerine 113 milyon yıl önceden kalma dinozor ayak izleri ortaya çıktı.
Dev ayak izlerinin tek bir Acrocanthosaurus’a ait olduğu tahmin ediliyor. En son 2000 yılında görülen ayak izleri genelde suların altında, hatta toprağın da birkaç katman altında bulunuyor.
Texas Dinozor Vadi Devlet Parkı, dünyada bu tip izlerin en iyi korunduğu alanlardan biri.
ABD Kuraklık İzleme Merkezi’ne göre bu yıl Texas’ın neredeyse tümünde ciddi bir kuraklık var. Geçen hafta eyaletin yüzde 87’sinde aşırı, çok ileri ya da ileri boyutta alarm durumları ilan edildi. Bu yaz normale göre daha da kurak geçince, Texas’taki parkın ortasından geçen nehir neredeyse tamamen kurudu. Böylece dinozor ayak izleri de görülmüş oldu.
10- Megalitik taş çemberi
Son 30 yılın en kurak döneminin yaşandığı İspanya'da 1995'ten bu yana ilk kez barajlarda ve göletlerdeki ortalama su seviyesi yüzde 40'ın altına indi.
Su seviyesi düşen bir barajda resmi adı Dolmen de Guadalperal olan ve İspanyol Stonehenge olarak adlandırılan düzinelerce megalitik taş çemberi ortaya çıktı.
Caceres bölgesindeki Valdecanas rezervuarındaki yapıların tarihinin MÖ 5.000'e kadar uzandığına inanılıyor.