TBMM’de Kürtçe-Arapça selam tartışması!

TBMM Genel Kurulu’nda Yeşil Sol Partili Beritan Güneş Altın ile İYİ Partili vekiller arasında "Kürtçe-Arapça selam" tartışması çıktı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Yeşil Sol Partili Altın'ın Kürtçe-Arapça selamına "Meclis dili Türkçe olarak şerh edilmiştir" diye tepki gösterdi. Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ise Dervişoğlu'na, "Şerh etmek de Arapça, Türkçeyle alakası yok" diye yanıt verdi.

TBMM’de Kürtçe-Arapça selam tartışması!

TBMM Genel Kurulu 15’inci Birleşim 1’inci Oturumunda söz alan Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Mardin’in "çok dilli, çok kültürlü olduğunu” vurgulayarak, konuşmasına Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Zazaca selam vererek başladı.

Meclis sıralarında bazı milletvekilleri, Altın'ın “Türkçe konuşması gerektiğini” söyledi.

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ise “Anlamayacak bir şey yok. Kürtçe, Arapça Mardin halklarının çeşitliliğine, çokluğuna izafede bulunarak dinleseydiniz, onların diliyle selamlak istiyorum dedi. Bana müdahale edin dediniz. İç tüzüğü en az sizin kadar biliyorum. Çanakkale’de yan yana hayatını veren insanlar bunlar. O gün işgal eden İngiliz’e, Fransız’a karşı… Bu ülkede İngilizce, Fransızca resmi eğitim dili oluyor. Burada benim selamlamaya müdahale etmemi istiyorsunuz. Ben buna müdahale etmeyi başta ayıp olarak görüyorum. Size de ‘diliniz sizin, ayetiniz Allah’ın ayetidir’i hatırlamaya gerek bile görmüyorum" diyerek araya girdi.

Konuşmanın ardından yerinden söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, tepkilerinin kimsenin ana diline olmadığını savunarak, "Asıl tepkinin kaynağı kurallardan ve kuralların çiğnenmeye kalkışılmasından kaynaklanıyor. Yoksa hiç kimsenin ana diliyle herhangi bir problemimiz yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin dili bellidir. Kimsenin ana diliyle problemimiz yoktur. Meclis'i Mebusan'dan beri bu 'Türkçe' olarak şerh edilmiştir" dedi.

Söz alan Meclis Başkanvekili Önder ise kendisinden müdahale edilmesinin istendiğini, 'müdahale' kelimesinin Arapça olduğunu, vekilin de Arapça selam verdiğini belirterek “Dervişoğlu, dedi ki ‘şerh ediliyor.' Şerh etmek Arapça, Türkçe’yle alakası yok. ‘Vekil de Arapça selam vermiş. Buraya girersek çıkamayız" diye yanıt verdi.

Başkanvekili Önder, tartışmanın üzerine birleşime ara verdi.

Altın: Kabul etmiyoruz

YSP’li Altın daha sonra Twitter hesabından konuya ilişkin videoyu paylaşarak şu paylaşımda bulundu:

“Mardin'de konuşulan dillerle Mardin halklarına teşekkür edilmesine dahi tahammül edilmemesini kabul etmiyoruz.

Ve başta Mardin’de yaşayan halklar olmak üzere tüm halkları buradan da kendi dillerinde selamlıyoruz.

Ez dixwazim bi zimanê dayika xwe ji hemû gelên Mêrdînê re spasiyên xwe bînim ziman.

أشكر أهل ماردين

ܬܘܕܝ ܣܓܝ ܠܥܡܐ ܕܡܪܕܝܢ

Ez şarê Mardînî rê zaf spas kena.”