Piar Araştırma'dan yeni parti yorumu

Piar Araştırma'dan yeni parti yorumu

AK Parti’den istifa eden eski bakanlardan Ali Babacan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun siyaset sahnesindeki dengeleri nasıl değiştireceği merak ediliyor. Kısa süre önce partiden ihracı istenmesinin ardından istifa ettiğini açıklayan Ahmet Davutoğlu’yla birlikte AK Parti kadrolarına varan istifa kararları gelmeye başladı.

Babacan ve Davutoğlu’nun yeni parti hazırlığında olduğu ve bu partileri yeni yıldan önce kurmak istedikleri biliniyor. Girdiği son 31 Mart yerel seçimlerinde MHP’li ortağına rağmen kan kaybeden AK Parti’nin ise kendi içerisinden çıkacak iki yeni parti karşısında oylarının nasıl etkileneceği, yeni partilerin ne kadarlık bir oy potansiyeline sahip olacağı tartışılırken CHP’ye yakınlığıyla bilinen Piar Araştırma Merkezi’nden yeni tahminler geldi.

Artı Gerçek’e konuşan Piar Araştırma Merkezi Başkanı Kadir Atalay, Ali Babacan’ın kuracağı partinin yüzde 8-9, Ahmet Davutoğlu’nun partisinin de yüzde 3 oranında oy potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Atalay, Davutoğlu’nun aldığı oyların neredeyse tümünü AK Parti’den, Babacan’ın ise beş puan civarında bir oyu AK Parti tabanından alacağını ifade etti.

AK Parti'de çözülmeyi tetikleyen nedenin kurucu değerlerinden uzaklaşması olduğunu söyleyen Atalay, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Örneğin hem parti içerisinde hem de genel uygulamalarda adalet ve liyakatin bittiği inancı. Partinin kurucu kadroları, sonradan partiye katılanların çoğunu liyakatsiz, halktan uzak, kibirli ve çıkar odaklı görmekte. Bunu yaptıkları açıklamalardan anlayabiliyoruz. Erdoğan’ın, partiye sonradan katılan bu gurupları himayesine alıp kendilerini dışlamalarını hazmedemediler. İttifak ortağı olan MHP’nin, AK Parti’nin önceki dönemlerini aşağılaması, Davutoğlu, Gül gibi isimlere lakap takarak her hafta basın toplantısında vurmasına ses çıkarmaması ise bu kadrolar için bardağı taşıran damla oldu.”

Ahmet Davutoğlu’nun eleştirilerinin ve partiyi düzeltme çabalarının sonuçsuz kaldığını görünce istifasını verdiğini söyleyen Atalay, “Bu istifanın ardından AK Parti’de hızlanan bir istifalar zincirinin başlamasının nedeni de, Davutoğlu’nun genel başkanlığı döneminde teşkilat yapısını etkin kullanması ve kendisine bağlı teşkilatlar oluşturmasıdır. Şimdi, AK Parti teşkilatları içerisinde Davutoğlu’na bağlı, ya da yaptığı eleştirileri haklı bulan kesimler istifalarını vererek çözülme sürecini destekliyor. Kısacası, Davutoğlu için düzeltme evresi bitti, devirme evresi başlıyor” dedi.

Davutoğlu’nun uzun süre AK Parti içerisinde siyaset yapması nedeniyle partinin hem eksikliklerini hem de zayıf noktalarını iyi bildiğine dikkat çeken Atalay, “Davutoğlu için siyasi rakip AK Parti ve Cumhur İttifakı’dır. Zira iktidar sahibi onlardır ve Davutoğlu bu iktidarın siyaset biçiminin ülkeye katkı sağlamadığı gibi zararlı olduğunu düşünüyor. Bu durumda Davutoğlu’nun öncelikli amacı iktidarı devirmek olacaktır çünkü ittifak yasası gereği yüzde kaç oy alırsa alsın, içinde bulunacağı ittifakın iktidarı kazanması halinde Davutoğlu da kendisini ve seçmenini iktidar ortağı olarak temsil etme şansı bulacaktır” diye konuştu.

Atalay, Babacan ve Davutoğlu’nun yeni partileri henüz kurmamasına rağmen yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını da açıkladı. Babacan’ın yüzde 8-9 civarında, Davutoğlu’nun da yüzde 3 civarı bir oy alacağının görüldüğünü belirten Atalay, şunları söyledi:

“Davutoğlu aldığı oyların neredeyse tümünü AK Parti’den alırken, Babacan ise 5 puan civarında bir oyu AK Parti tabanından alacak gibi görülüyor. Bu oy geçişleri ile iktidarın sürdürülebilirliği bugün için mümkün görülmüyor.

Bu durumda iktidar, bu kayıplar için önlem alacak ve özellikle HDP’nin karşı blokta olmasını kullanarak, toplu olarak muhalefeti HDP ve PKK ile iş birliğiyle suçlayacaktır. Yani bu siyaset gereği iktidar, daha fazla milliyetçilik pompalayacak ve muhalefeti zayıflatma politikasını da bunun üzerine kurgulayacaktır.”