Kürdistan Bölgesi'nde Bronz Çağı şehri ortaya çıkarıldı
spanyol arkeologlar, Kürdistan bölgesindeki Erbil vilayetinde bir Bronz Çağı(Tunç Çağı) kentinin kalıntılarını keşfettiler; böylece tarımın ve şehirlerin nasıl geliştiğini daha iyi anlama yolunda önemli bir adım atılmış oldu.
Keşfedilen bölgede , merdivenler ve odalar da dahil olmak üzere Tunç Çağı şehrinin kil tuğlalı binalarından bazıları görülüyor.
Erbil arkeoloji müdürü Nadir Bakbar Muhammed, son yıllarda Erbil'de arkeolojik alanlar aramak için çeşitli kazılar yapıldığını açıkladı.
Muhammed, "1.000 alan keşfettik. Arkeolojik alanları kazdık ve eski bir şehir keşfettik. Keşfedilen alan, çiftçilerin ektiği düz bir alanda, tarım arazisindeydi," diye açıkladı.
Yetkili, "Böyle düz bir alanda arkeolojik alan bulmayı beklemiyorduk. Saha çalışması yapan ekip, Erbil vilayetinde önemli olan ve arkeolojik alanlar açısından zengin olduğunu gösteren geniş bir arkeolojik alan tespit etti," dedi.
2023 ve 2024 yıllarında gerçekleştirilen iki kazı girişimi, tarımın kökenleri, büyükbaş hayvancılık ve tarihsel değişimlerde küresel farkındalığı olan bölgede şehir devletinin kuruluşu hakkında tarihi bilgiler ortaya çıkardı.
Barselona Özerk Üniversitesi'ne göre proje, her biri farklı bir tarihsel gelişim dönemini temsil eden üç Irak dönemi kapsıyor.
Tunç Çağı veya Bronz Çağı, bölgeden bölgeye fark etmekle birlikte yaklaşık olarak MÖ 3300'den MÖ 1200'e kadar süren, bronz kullanımı, bazı bölgelerde yazı'nın varlığı ve diğer erken kentsel uygarlığın özellikleriyle tanımlanan tarihi bir dönemdir.