Kürdistan Bölgesi, Türkiye ve Irak'tan ticaret zirvesi

Türkiye-Irak Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (TISİAD) düzenlediği "6. Türkiye-Irak-Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Yatırım Zirvesi" Mersin'de dün başladı.

Kürdistan Bölgesi, Türkiye ve Irak'tan ticaret zirvesi

Mersin’de bir otelde organize edilen zirveye, Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Kürdistan Bölgesi Kalkınma Bakanı Dana Abdulkerim, Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Türkiye Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik, TISİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Selahattin Balkan, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Rudaw’da yer alan habere göre, zirvede sadece iki ülke arasındaki vize sorununun tartışılmadığını, gümrük vergileri, gümrükte yaşanan gecikmelerin de ele alındığını belirtti.

“Gümrük kapılarındaki gecikmeler en önemli sorun”

Zirvede bulunan TIŞİAD Duhok Yetkilisi Sekban Aban Axa, zirveye ilişkin şunları kaydetti:

“Vizeden de öte her şeyden önemlisi gümrük kapılarındaki gecikmeler. Halkımız Türkiye’ye gelene kadar çok büyük eziyet çekiyor.

Mevsim fark etmiyor, Türkiye tarafı kimin ne olduğuna bakmıyor; iş insanı mı, hasta mı, aile mi; buna bakmıyor. Herkese aynı muameleyi yapıyor.

Sadece Türkiye tarafında değil Kürdistan Bölgesi tarafında da var. Ancak Kürdistan tarafında 6-7 saat beklemiyorsun.

Bir memur binlerce kişiyle ilgilenmek zorunda kalıyor. Bunun artırılması lazım.

Bu zirvede her iki taraftan da yetkililer bulunuyor. O anlamda gümrük kapılarında yaşanan sorunlar için çözüm de olabilir.

Ticaret Bakanlığı’nın yetkilisi gelmiş, umarım yarın başkaları da gelir. Mevcut sorunları kendilerine iletiriz.”

Süleymaniye Valisi Ebubekir: Vize kaldırmasını talep ettik

Süleyman Valisi Heval Ebubekir ise “Bu tür zirvelerin düzenlenmesi ortak bir anlayışın gelişmesi için önemli. Yaşanan sorunların giderilmesi, ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi önündeki engellere ilişkin bazı kararlar alınıyor. Ancak bu kararların hayata geçirilmesi büyük bir sorun olarak duruyor” ifadelerini kullandı.

Vali Ebubekir bu zirveye katılmalarının temel amaçlarının Türkiye ile sanayi, ticaret, turizm ve birçok sektörde ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

“Zirvede Türkiye’nin komşu ülke vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasını Irak vatandaşlarına da uygulamasını talep ettik.

İkincisi iki ülke arasındaki ticaret ve turizm sektöründe gümrüklerde kolaylık, üçüncüsü Avrupa ülkeleri gibi Türkiye’nin bölgede sağlık, eğitim ve hizmet sektöründe(su, elektrik) bazı projeler geliştirmesini dile getirdik."