Başbakan Barzani'den Rojava açıklaması: Demografik müdahaleyi reddediyoruz

Başbakan Barzani'den Rojava açıklaması: Demografik müdahaleyi reddediyoruz

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Irak ve Rojava’daki son gelişmeleri ele aldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mesrur Barzani, bugün başkent Erbil’de Jean-Yves Le Drian ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Görüşmede, Irak ve Suriye’deki son gelişmeler, Kürdistan Bölgesi ve federal hükümet arasındaki diyalog sürecine dikkat çeken Barzani, federal hükümetten sorunların anayasal çözümü konusunda ciddi adımlar atmalarını beklediklerini kaydetti.

Jean-Yves Le Drian ise, ziyaretinin amacının ülkesinin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik desteğini yineleyerek, IŞİD’in Irak ve Suriye’nin bazı bölgelerindeki hareketliliğine vurgu yaptı, örgütün yeniden canlanmaması için daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.

Rojava ve Suriye’nin kuzeyindeki duruma yönelik ortak endişelerin belirtildiği görüşmede, yaşanan çatışmalardan halkın büyük kısmının göç etmek zorunda olduğu ve göçmenlerin bir kısmının Kürdistan Bölgesi’ne gelmek zorunda kaldığına değinildi.

İki taraf, uluslararası toplumun göçzede ve sığınmacılara yardım konusunda Kürdistan Bölgesi ile dayanışma içerisinde olması gerektiği konusunda hemfikir oldu.

Savaşın durdurulması ve bölgenin yararına olacak köklü bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Başbakan Barzani, bölgede olabilecek her türlü demografik müdahaleyi reddettiklerini dile getirdi.