AB: Bu ateşkes değil, Kürtlere silah bıraktırma anlaşması

AB: Bu ateşkes değil, Kürtlere silah bıraktırma anlaşması

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmayı "Bu ateşkes de değil, Kürtlere silah bıraktırma" olarak değerlendirdi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği Hükümet ve Devlet Başkanları liderler zirve toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, görev süreleri bitmeden önce son kez katıldıkları liderler zirvesi sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile ABD arasında, Barış Pınarı Harekatı’na yönelik görüşmelerin ardından varılan anlaşma hakkında AB’nin yorumunun sorulması üzerine Tusk, şunları söyledi:

“Türkiye konusunda gerginliği artırmak ve yeni gerginlik yaratmak istemiyorum. Türkiye ile AB arasındaki mevcut durum çok açık. Sözde ateşkese gelince, bunu beklemiyorduk. Zaten bu ateşkes de değil, Kürtlere silah bıraktırma. Kararlı olmamız gerekiyor. Türkiye’ye askeri operasyonunu tamamen sonlandırma, askerlerini çekme ve uluslararası insancıl hukuka saygı duymaya yönelik çağrılarımızı yineliyoruz. Bu beklentimiz Erdoğan-Pence anlaşmasıyla karşılanmıyor.”