Kürdistan parlamento seçimleri: 5 partiden boykot kararı

Keldani, Süryani ve Asuri 5 parti, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda oluşumlara ayrılan 5 sandalye sayısını 2’ye indirilmesini reddederek seçimleri boykot edeceklerini duyurdu.

Kürdistan parlamento seçimleri: 5 partiden boykot kararı

Asur Demokrat Hareketi, Kildani ve Süryani Halkları Kurulu, Süryani Ulusal Partisi, Beyt Nehreyn Demokratik Partisi ve Beyt Nehreyn Partisi Ulusal Birlik Partisi sandalye sayısının azaltılmasına ilişkin ortak bir açıklama yayınladı.

Beş partinin Keldani, Asuri ve Süryani halkını temsil ettiği belirtilen açıklamada, Kürdistan Parlamentosu’nda sandalye sayısının azaltılması kararını reddederek, seçimleri boykot ettikleri kaydedildi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne ait olan Seçim Yargı Kurulu, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda oluşumlara beş sandalye tahsis etme kararı aldı.

Karara göre, Kürdistan Parlamentosu’ndaki 100 sandalyeden 5'i Türkmen, Hristiyan ve Ermenilere ayrıldı. Sandalyeler, Kürdistan bölgesi’nin üç ili arasında bölünecek; Süleymaniye’ye iki sandalye, Erbil’e iki ve Duhok bir sandalye verilecek.

Açıklamada, Federal Mahkeme ve Seçim Yargı Kurulunun kararı nedeniyle, kendilerine haksız muamele yapıldığı; son beş Hıristiyan sandalyesinden üçünün kaldırıldığı ve yalnızca ikisinin geri döndürüldüğü belirtildi.

Koltukları iade edilene kadar seçimlere katılmayacakları ifade edilen açıklamada, halklarını, maruz kaldıkları zulme karşı kitlesel gösteriler düzenlemeye yönelik çağrıda bulunuldu.