Kürdistan Seçimleri | İşte partilerin aldığı oy ve tahmini sandalye sayısı

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinden çıkan ilk sonuçlara göre KDP 40 sandalye ile birinci parti olurken KYB ve Yeni Nesil Hareketi ise ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Kürdistan Seçimleri | İşte partilerin aldığı oy ve tahmini sandalye sayısı

Kürdistan Bölgesi’nde bugün vatandaşlar 6’ıncı dönem milletvekili seçimleri için sandık başına gitti.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde vatandaşlar 5’i bileşenlere ayrılan kota olmak üzere 100 sandalye için oy kullandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre şu ana kadar oyların yüzde 99’u sayıldı. Cuma günü güvenlik güçlerinin katıldığı özel oylama ile birlikte partilerin aldığı ortalama oy ile sandalye sayıları şu şekilde oldu:

Kürdistan Demorkat Partisi (KDP) 850 bin oy ile 40 sandalye kazandı. KDP, Erbil’de 17, Süleymaniye’de 4 ve Duhok’ta 19 sandalye elde etti.

Kürdistan Yurtseverler Biriği (KYB) Kürdistan Bölgesi genelinde 399 bin oy aldı ve 25 sandalye kazandı.

KYB Süleymaniye’de 17, Erbil’de 5, Halepçe’de 2 ve Duhok’ta 1 sandalye sahibi oldu.

Seçimi üçüncü tamamlayan Yeni Nesil Hareketi ise 300 binden fazla oy ile 16 sandalye elde etti.   

Yeni Nesil Süleymaniye’de 8, Erbil’de 6 ve Duhok’ta 2 sandalye kazandı.

Bu seçimlerde tüm illerden sandalye kazanan bir diğer parti de İslami Birlik (Yekgirtu) Partisi oldu. 90 binden fazla oy alan Yekgirtu 6 sandalyeyi garantiledi.

Yekgirtu Erbil’de 1, Süleymaniye ve Duhok’ta 2 ve Halepçe’de 1 sandalye kazandı.

Adalet Topuluğu (Komel) de 70 binden fazla oy ile 3 sandalye almayı garantiledi. Komel Süleymaniye’de 2, Erbil’de ise 1 sandalye elde etmeyi başardı.

Bu seçime yeni giren Helwest İttifakı Süleymaniye ve Erbil’de birer olmak üzere 2 sandalye, Halk Cephesi’de aynı şekilde 2 sandalye kazandı.

Önceki yıllarda muhalefetin en güçlü ismi olarak öne çıkan Değişim Hareketi (Goran) ise Süleymaniye’de 1 saldalye alabildi.

Kürdistan Parlamentosu’nda yeni döenmde Erbil 34, Süleymaniye 38, Duhok 25 ve Halepçe ise 3 sandalye ile temsil edilecek. /Rudaw