Başkan Barzani: 2014’ten bu yana Kürdistan Bölgesi'ne yönelik siyasi oyunlar oynanıyor

Başkan Mesud Barzani, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski'niyi kabulünde KDP’nin her zaman seçimin zamanında yapılması taraftarı olduğunu, ancak diğer partilerin iki yıldır seçim yapılmasını engellediğini söyledi.

Başkan Barzani: 2014’ten bu yana Kürdistan Bölgesi'ne yönelik siyasi oyunlar oynanıyor

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin konumunun zayıflatılması için siyasi oyunların oynandığını ve anayasaya aykırı bir kurum üzerinden seçimlerin dayatıldığını vurguladı.  

Başkan Mesud Barzani Pirmam’daki konutunda ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski'niyi  kabul etti.

Başkan Barzani’nin Ofisinden yapılan açıklamaya göre; toplantıda Irak ve bölgedeki siyasi durumun yanı sıra Kürdistan Bölgesi genel seçimleri ve Kürdistan Demokrat Parti (KDP) politbürosunun seçime katılma şartlarına ilişkin açıklaması ve tavrı ele alındı.

"ABD güçlü ve istikrarlı bir Kürdistan Bölgesini destekliyor"

KDP’nin seçimlere ilişkin endişe ve tavrına anladıklarını dile getiren ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, partinin tavrını ve taleplerini hem BM Irak Yardım Misyonuna (UNAMI) hem de Iraklı siyasi taraflara ilettiklerini söyledi.

 Romanowski, ABD’nin Kürdistan Bölgesi'nin güçlü ve istikrarlı olmasını, çözüme ulaşmak için diğer taraflarla diyaloğun devam etmesini istediğini sözlerine ekledi.

“2014’ten bu yana Kürdistan Bölgesi'ne yönelik siyasi oyunlar oynanıyor”              

ABD'ye gösterdiği ilgi ve dostluktan dolayı teşekkür eden Başkan Barzani, KDP’nin her zaman seçimin zamanında yapılmasını desteklediğini ancak diğer partilerin iki yıldır seçimin yapılmasını engellediğini belirterek şunları söyledi:

 “Şimdi de dışarıdan aldıkları destekle, hukuka ve yasal ilkelere, anayasaya aykırı bir kurum aracılığıyla seçimi dayatıyorlar. 2014’ten bu yana Kürdistan Bölgesi'nin konumunu zayıflatmak, bütçeyle Kürt halkının aşını kesmek için siyasi oyunlar oynanıyor" dedi.

“Irak, federal mahkemeyi Kürdistan Bölgesi'ni zayıflatma politikasının aracı yapıyor”

“Halkı yıldırmak için Kürdistan halkına yönelik aç bırakma savaşı veriliyor” diyen Başkan Barzani “Irak hükümeti uzun bir süreden beri Kürdistan Bölgesi’ni zayıflatma ve izole siyasetini yürütmekte, Federal Mahkemeyi bu politikanın devamı için bir araç ve silah olarak kullanmaktalar” ifadelerini kullandı.

"KDP şeffaf ve Kürt halkının iradesini temsil eden bir seçimden yanadır"

KDP Politbürosunun seçim deklarasyonun çok net ve açık olduğunu belirten Başkan Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

 “KDP seçimden yanadır. Ancak  şeffaf, Kürt halkının iradesini ifade eden, dış müdahalelerden ve yasa dışı yöntemlerin dayatılmasından uzak, sonuçlara kendi çıkarları doğrultusunda karar verebilecekleri bir seçimden yanadır.

"Bileşenlerin temsili olmadan parlamento oluşturulamaz"

Bileşenlerin (etnik-dini topluluklar) katılımı olmadan seçim yapılamaz ve bileşenlerin  temsilcileri olmadan parlamento oluşturulamaz. Bunun yanı sıra KDP’nin illerdeki sandalye dağılımı ve komisyonun çalışma yöntemleri konusunda bazı teknik görüşleri var. Ayrıca Iraklı partilerin, devlet yönetimi koalisyonunun oluşumu sırasında varılan ve hiçbir maddesi uygulanmayan anlaşmaya da uyması gerekiyor.”

Kürdistan Bölgesi’nin tek sorunun seçimlerle ilgili olmadığını yineleyen Başkan Barzani, Kürdistan halkının ekmeği ile maaşlarının kesilmesi, bölgeye yönelik saldırı dalgasının başlatılması ve Kürdistan Bölgesi'ne karşı samimiyetten uzak, yanlış politikaların izlenmesi gibi nedenleri sıraladı.

"KDP'nin seçime katılması isteniyorsa..."

Başkan Barzani, eğer tüm partiler KDP’nin seçimlere katılmasını istiyorsa, istikrara hizmet eden şeffaf ve adil seçimler yapılması ve demokratik sürecin ilerlemesi için KDP’nin not düştüğü, önerdiği noktaları dikkate almaları gerektiğini belirtti.

Başkan Barzani “Yasadışı ve bir yerlerin müdahalesi ile anayasaya aykırı bir şekilde sahte meşruiyet dayatmaları ile yapılan seçimler nasıl istikrarı getirebilir? Nasıl seçmenlerin iradesini temsil edebilir” şeklinde değerlendirdi.

KDP’nin tutum ve açıklamalarının son derece net olduğunu belirten Başkan Barzani, uluslararası toplum ve Irak'taki siyasi partilere adil, şeffaf, yasal ve her türlü müdahaleden uzak bir seçimi destekleme çağrısında bulundu.