Başbakan Neçirvan Barzani ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Kürdistan seçimlerini görüştü

Başkan Neçirvan Barzani ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski Kürdistan Parlamento seçimlerini görüştü.

Başbakan Neçirvan Barzani ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Kürdistan seçimlerini görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Başkan Neçirvan Barzani, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski’yi makamında kabul etti.

Görüşmede Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi iklim, Erbvil-Bağdat ilişkileri, Kürdistan Parlamento seçimleri, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri gündeme geldi.

Görüşmede her iki taraf da, Kürdistan Parlamento seçimlerinin önemine vurgu yaparak tarafların bu konudaki endişelerini değerlendirdi. Erbil-Bağdat arasındaki sorunların anayasa çerçevesinde, tüm tarafların anayasal haklarının garanti altına alınması prensibiyle çözülmesine vurgu yapıldı.

Terör tehdidi, tarafların ortak çıkarlarını ilgilendiren bazı konular toplantıda gündeme gelen başlıklar arasında yer aldı.

Başbakan: Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez

Öte yandan Başbakan Mesrur Barzani ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski de bir görüşme gerçekleştirdi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Kürdistan Bölgesi’nin konumuna saygı duyulması, Kürdistan Bölgesi Hükümeti üzerinden bütçenin gönderilmesi ve elektronik banka hesabı projesinin geldiği düzey ele alındı.

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin üzerine düşen tüm anayasal sorumlulukları yerine getirdiğini dolayısıyla Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarının daha fazla ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başbakan, Kürdistan Bölgesi’nin haklarının anayasada açıkça ifade edildiğine dikkat çekti.

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski ise Irak federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sorunların anayasaya dayalı bir şekilde diyalogla çözülmesini desteklediklerinin altını çizdi.

Toplantıda Kürdistan parlamento seçimleri önündeki engellerin kaldırılması ve sorunların çözülmesine vurgu yapıldı.

Başbakan Mesrur Barzani ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski