Erbil-Kürdistan Üniversitesinden ABD'ye ziyaret

Erbil-Kürdistan Üniversitesi’nden bir heyet, ABD’ye gitti. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelen heyet, Kürdistan Bölgesi ve ABD arasındaki eğitim programının güçlendirilmesini istiyor.

Erbil-Kürdistan Üniversitesinden ABD'ye ziyaret

Dört kişiden oluşan Kürdistan Üniversitesi heyeti, ABD’de dışişleri bakanlığı da dahil bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

ABD’ye giden heyette yer alan Kürdistan Üniversitesi Yönetim Kurulu üyesi Abdulselam Medeni Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Bir süredir ABD’nin eskisi gibi Kürt dosyasına yeteri kadar önem vermediğini hissediyoruz. Görüşmelerimizde ABD'nin askeri ve güvenlik meseleleri dışında Kürdistan Bölgesi ile diğer konularla ilgili fazla dikkat edilmesi, aramızdaki öğrenci ve müfredat alışverişinin güçlendirilmesi gerektiği mesajını vermek istedik” dedi.

Abdulselam Medeni sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ziyaretimizin tüm Kürdistan için hatta ilkokul öğrencileri dahil tüm öğrenciler açısından bir kazanım sağladı. Öğrencilerin ABD’ye gitmelerine fırsat verilmesi, o ülkenin eğitim sürecine katılmaları ve kültürünü tanımaları, ABD’li öğrencilerin de Kürdistan Bölgesi'ne gelmeleri sağlanmalıdır.”  

Rûdaw’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kıdemli danışmanlarından Gregory Stevens, ABD'nin 2008'den bu yana Irak'ta yüksek öğrenime 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve bu yatırımın yarısından fazlasının Kürdistan'a gittiğini söyledi.

Stevens "Yüksek öğrenimi ve girişimlerini desteklemek ve Iraklı gençler için eğitim fırsatları yaratmak Dışişleri Bakanlığı'nın önceliği olmaya devam ediyor. u alan ve Iraklı gençler için eğitim fırsatları yaratmak bir öncelik olmaya devam ediyor” dedi.

ABD’li diplomat “Kürdistan Üniversitesi-Erbil'in Irak Kürdistanı'ndaki en eski İngilizce eğitim kurumu olduğunu ve yıllar boyunca Kürdistan'ın geleceği için liderler yetiştirdiğini biliyoruz. Bu yüzden gelecek için planlarının ne olduğunu görmek için onlarla tanıştığımız için çok heyecanlıydık” şeklinde konuştu.

 Toplantının içeriği hakkında ise Stevens şunları söyledi:

“Yapay zeka, çevre, su, iklim ve halk sağlığı gibi hepsi büyük girişimler olan bazı yeni girişimlerden bahsettiler.  Bu nedenle, ortak hedeflerimize ulaşmak için ABD ve Kürdistan Üniversitesi'nin bu girişimlerin desteklenmesi için birlikte nasıl koordineli çalışabileceğimizin yollarını tartıştık.”

 Kürdistan Üniversitesi - Erbil heyetinin önümüzdeki günlerde Washington'da bir dizi başka görüşme yapması planlanıyor.