Kürdistan Yönetiminden Bağdat'a yanıt: Hiç kimse bu kararı değiştiremez

Kürdistan Yönetiminden Bağdat'a yanıt: Hiç kimse bu kararı değiştiremez

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizeyi, yazılı bir açıklama ile Haydar Abadi'nin iletişim ofisi sözcüsü Said Hudeysi'ye yanıt verdi.

Dizayi yaptığı yazılı açıklamada, "Bağdat yönetiminin istediği referandum sonucunun iptal edilmesi kolay bir iş değil çünkü bu Kürdistan halkıyla ilgili bir şey. Referandumun sonucunun iptali ne Kürdistan Bölgesi Yönetimin ne de başka bir tarafın inisiyatifi ve iradesi dahilinde olan bir şey değildir. Kürdistan halkının kararıdır ve bu referandum çerçevesinde geleceklerine dair kararı vermişlerdir." dedi.  

Dizeyi, açıklamasında, her zaman Hewlêr ile Bağdat arasında ciddi bir diyaloğun başlamasına büyük önem verdiklerine de yer verdi. 

Said Hudeysi, Kürdistan Bölgesi Yönetimine, anayasa bağlı kalarak, referandum sonucunun iptal edilmesi gerektiğini ve peşmergenin Kürdistan Bölgesi'nin idaresinde olmayan Kürdistani bölgelerden çekilmelerini istemişti.

Dizeyi, tartışmalı bölgelerle ilgili olarak da, IŞİD'in bu bölgelere saldırmasından sonra, peşmergenin din ve etnik farklılık gözetmeden buraları teröristlerden koruduğunu hatırlatarak, peşmergenin Irak dışından gelip bu bölgeleri işgal etmediğini, Irak anayasası çerçevesinde geldiğini, Federal Irak'ın bir parçası olduğunu kaydetti.