'Kürdistan’da 9 yeni baraj inşa edilecek'

Kürdistan Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Yardımcısı Kerim Süleyman, Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta enerji, su ve kaynak ihtiyacının karşılanması amacıyla inşa edilecek dokuz yeni baraj için ihale sürecinin başladığını söyledi.

'Kürdistan’da 9 yeni baraj inşa edilecek'

Kerim Süleyman, Kürdistan Bölgesi’nde enerji ve su ihtiyacının giderilmesi, su kaynaklarının sağlanması ve su ürünlerinden daha iyi faydalanılması  amacıyla dokuz yeni baraj inşa edileceğini söyledi.

“Bu proje stratejiktir” diyen Süleyman, “Prejeler için ihale süreci başlamış bulunuyor. Bakanlığımızla birlikte Plnalama Bakanlığı’ndan ortak bir komisyon gelen ihaleleri değerlendiriyor. Şimdiye kadar yerli ve yabancı 59 şirket ihale almak için başcuruda bulundu. Bunlardan 30’u değerlendirmeye alındı. Şirketler içerisinde ABD ve Türk şirketleri de var” bilgisini paylaştı.

Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta üçer baraj inşa edileceğini belirten Kerim Süleyman, “Erbil’de Taktak, Sartık ve Mendawe, Süleymaniye’de Xêwete, Delke ve Berdesur, Duhok’ta ise Şeyhan, Dereluk vce Zaho barajları yapılacak” dedi.

Kürdistan Bölgesi hükumetinin inşa sürecinde şirketlere herhangi bir ödeme yapmayacağını ifade eden Kürdistan Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Yardımcısı Kerim Süleyman, ihale giderlerinin barajların kullanımından elde edilecek gelir ile karşılanması şeklinde bir plan yaptıklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi hükumetinin 13 ayrı proje için ödenek ayırdığını dile getiren Süleyman, “Bu barajlar da içme suyu ihtiyavcının karşılanması, yer altı su kaynaklarının çoğaltılması, doğanın korunması ve su ürünlerinin arttırılması maksadıyla yapılacak” dedi.

Daha Öncede, Kürdistan Bölgesi Barajlar Genel İdaresi Müdürü Ekrem Ahmed, Kürdistan Bölgesi’nde 8 ile 10 yıl içerisinde inşa edilmesi planlanan barajlar faaileye geçtiği taktirde 2040 yılına kadar su sorununun çözüleceğini söylemişti.

Kürdistan Bölgesi’nde 17 baraj bulunuyor. Bunlardan 4’ü büyük 13’ü ise küçük barajlar. /Rudaw