Kürt aydınlarından İsmail Beşikçi’ye destek

İsmail Beşikçi, 17 Aralık’ta "Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde PKK-Haşdi Şabi İşbirliği" başlıklı köşe yazısında PKK’nin Şengal’daki faaliyetleri ve Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğine yönelik yaklaşımını eleştirdiği için PKK çevresinin hedefi olmuştu.

Kürt aydınlarından İsmail Beşikçi’ye destek

Kürt aydınları, bu linç kampanyasına karşı çıkarak, Sarı Hoca olarak bilinen Beşikçi’nin Kürtlerin dostu olduğunu ve bağımsız bir Kürdistan devletini talep ettiği için hedef haline getirildiğini belirtiyor.

K24’e konuşan yayıncı Abdullah Keskin, linç kampanyasına karşı İsmail Beşikçi’nin yanında olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 

“İsmail Beşikçi fikrini ifade ediyor. Benim, senin ya da devletin istediği gibi konuşmuyor. Kendi hür düşüncesiyle kendisini ifade ediyor. Bütün hayatını Kürtler için çalışarak geçirdi. Kürtler üzerine araştırmalar yaptı. Kürtler için yıllarca hapishanelerde bedel ödedi ama asla taviz vermedi. 80 yaşından sonra 20-30 yıl önce devletin onun başına getirmediğini bizim bazı Kürtler getirmeye çalışıyorlar. Bir Kürt ve bir insan olarak bu durumdan utanıyorum.”

Rojavalı Kürt yazar Jan Dost da İsmail Beşikçi'nin bir özgürlük savaşçısı olduğunu, linç edilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

İsmail Beşikçi’nin Kürtler için hapis yattığını ifade eden Jan Dost şunları söyledi:

“İsmail Beşikçi büyük bir şans. Kürt davasını bilimsel, akademik ve sosyolojik olarak dile getirerek destekliyor. Kitaplarında fikirlerini vermiş aktarmıştır. Kürdistan’ın devletlerarası bir sömürge olduğunu söyleyen birine dil uzatılamaz. Bilimsel olarak eleştirilebilir ama mevcut politik çerçevede eleştirilemez.”

Kürt aydın Fuat Önen de İsmail Beşikçi'ye yönelik linç kampanyasını ayıp bir durum olarak değerlendirerek, kendisine yönelik çirkin yakıştırmaların utanç verici olduğunu söyledi.

İsmail Beşikçi’nin basit ve sade bir hayatının olduğunu ve iddia edildiği gibi onda yanlışlarının olmadığını belirten Önen, “Unutulmamalıdır ki Beşikçi siyasi bir figür değil, Türk akademisinin ve biliminin onurudur” dedi.

Önen, “Ben İsmail Beşikçi’nin çalışmalarına ve fikirlerine saygı duyuyorum. Çoğumuzun Beşikçi'yi eleştirebileceğine şüphe yok. Kendisinin sosyolojik analizlerini ve siyasi yaklaşımlarını eleştirebiliriz. Bilinmelidir ki İsmail Beşikçi Kürt bir siyasetçi değildir. Türk bir akademisyendir ve kıymeti de buradan geliyor. Biz bu kıymeti küçümsememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

K24