Kürt bakan Hollanda'da VVD'nin yeni lideri oldu

Hollanda’nın Kürt bakanı Dilan Yeşilgöz, Başbakan Mark Rutte'nin partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin yeni genel başkanı oldu.

Kürt bakan Hollanda'da VVD'nin yeni lideri oldu

Hollanda Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, seçimlerin ardından aktif siyaseti bırakacağını duyuran Başbakan Mark Rutte'nin partisi Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) yeni lideri oldu.

Yeşilgöz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "VVD'nin lideri olmak büyük bir onur. Güveniniz için teşekkürler! Ve şimdi büyük bir enerjiyle çalışmaya başlayalım, yapacak çok şey var" ifadelerini kullandı.

Muhafazakar VVD partisinin resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada da "Dilan Yeşilgöz resmi olarak yeni liderimiz" ifadelerine yer verildi.

Göç politikası konusunda yaşanan anlaşmazlık üzerine koalisyon hükümetinin dağıldığı Hollanda'da Adalet Bakanı Yeşilgöz, seçimlerin ardından aktif siyaseti bırakacağını açıklayan Başbakan Rutte'den boşalacak koltuk için 12 Temmuz'da adaylığını açıklamıştı.

Dilan Yeşilgöz kimdir?

Dilan Yeşilgöz, 18 Haziran 1977'de Ankara'da Dersimli Kürt bir ailede dünyaya geldi.

Yeşilgöz’ün ailesi 1984 yılında  Hollanda'ya göç etti.

Siyasi hayatına Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nde (VVD) başladı. 2014 ve 2017 seçimlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi üyeliğine seçildi.

Hollanda Başbakanı Mark Rothe, Aralık 2021’de yeni kabinede 46 yaşındaki Dilan Yeşilgöz’e Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak yer verdi.

Dilan Yeşilgöz, Hollanda’da koalisyon hükümetinin dört ana partisinden biri olan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie-VVD) milletvekili.

VVD’nin aktif bir üyesi olan Yeşilgöz, 2017 yılında parti listesinden Hollanda parlamentosuna seçildi.

Yeşilgöz, iklim değişikliği ve çevre politikaları konusundaki uzmanlığı nedeniyle 25 Mayıs 2021'de Mark Rothe'nin üçüncü kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı.

Yeşilgöz Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak Mayıs 2022'de Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmişti.

Başbakan Mark Rutte, siyaseti bırakacağını açıklamıştı

Göç politikası konusundaki anlaşmazlık sonucu koalisyon hükümetinin istifa ettiği Hollanda'da, beşinci kez başbakan adayı olup olmayacağı merak edilen Mark Rutte, 10 Temmuz'da konuya ilişkin açıklama yaptı. Rutte, beşinci kez başbakan adayı olmayacağını ve kasım ayındaki seçimlerden sonra siyaseti bırakacağını açıkladı.

Parlamentoda hükümetin düşmesi ile ilgili yapılacak görüşme öncesi konuşan Rutte, "Dün sabah, bir daha partim VVD'nin lideri olmama kararı verdim. Seçimlerden sonra yeni kabine oluşturulduğunda siyaseti bırakacağım" ifadelerini kullandı.

Hollanda'da Başbakan Mark Rutte liderliğindeki hükümet 7 Temmuz 2023'te istifa etti. Rutte, hükümeti oluşturan dört koalisyon partisi arasında göçmen politikaları konusundaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için günlerdir yürütülen görüşmelerde sonuca ulaşılamadığını açıkladı. Merkez sağdaki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) lideri Rutte, düzenlediği basın toplantısında, "Koalisyon ortaklarının göçmen politikası konusunda çok farklı görüşlere sahip olduğu konusu bir sır değil" dedi.

Rutte, "Bu akşam maalesef söz konusu farklılıkların aşılamaz olduğu sonucuna vardık. Bu nedenle kısa süre içinde Kral'a tüm hükümet adına yazılı istifamı sunacağım" diye ekledi.

İstifa eden hükümet, 56 yaşındaki Rutte'nin 2010'dan beri kurduğu dördüncü hükümetti. Son hükümet, dokuz ayda neticelenen koalisyon görüşmelerinin ardından Ocak 2022'de göreve başlayabilmişti. Hollanda'da bir sonraki seçimler kasımda yapılacak.