İsveç'in Kürt vekili Kakabaveh'ten hükümete tepki

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakatın ardından Kürt milletvekili Amineh Kakabaveh isveç hükümetine rapor sunarak yapılan mutabakatın 'anayasaya aykırı' olduğunu söyledi.

İsveç'in Kürt vekili Kakabaveh'ten hükümete tepki

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iadesini istediği isimlerden biri olan İsveçli Kürt milletvekili Amineh Kakabaveh, Türkiye karşıtı açıklamalarına devam ederken, İsveç’te de siyasi krize neden oldu.

Kakabaveh, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında varılan anlaşma gereği silah ambargosunun kaldırılması ve bazı isimlerin iadesi konusunda hükümete yüklendi. Kakabaveh, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’yi suçladı, hükümetin ‘anayasaya aykırı hareket ettiğini’ söyledi. Kakabaveh, hükümetin yetkilerini ihlal edip etmediğini ve anayasaya aykırı hareket edip etmediğini araştırmasını istedi.

‘Anayasaya Aykırı Hareket Edildi’

Konuyla ilgili dilekçe veren Kakabaveh, “Bireysel iade davalarının İsveç hükümeti tarafından Türkiye’yi İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusunu serbest bırakmaya ikna etmek için kullanılması son derece ciddi bir konudur. Bu, yargının bağımsızlığına ilişkin anayasanın 11. Kısmının 3. Kısmına tamamen aykırıdır ” ifadelerinde bulundu.

Kakabaveh’in sözleri İsveç’te gündem olurken, hükümetin konuyla ilgili vereceği tepki de merak konusu oldu.

Kakabaveh, daha önce Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın ortak mutabakata imza atmasını ‘kara bir gün’ olarak nitelendirmişti. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anlaşmaya varmasını ‘şok edici' olarak nitelendiren Kakabaveh, Başbakan'ın partisi Sosyal Demokratları Erdoğan'a ‘boyun eğmek'le suçlamıştı.