Kürt fotoğrafçının ‘Açık Yaralar’ albümüne Moskova’dan ödül

Kürt fotoğraf sanatçısı Yunus Muhammed’in IŞİD’e karşı savaşta fotoğraflarını çektiği yaralı Peşmegeleri anlatan “Açık Yaralar” albümü Moskova’da düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışmasında Altın Madalya kazandı.

Kürt fotoğrafçının ‘Açık Yaralar’ albümüne Moskova’dan ödül

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Moskova Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda (Moscow Interinational Photo Awards) Kürt fotoğrafçı Yunus Muhammed’in çektiği albüm Editoreal/Conflict Categori’de birinci oldu.

Rûdaw’a konuşan Muhammed, yarışmaya, IŞİD savaşında yaralanarak çeşitli uzuvlarını kaybeden Peşmergeleri anlatan 7 fotoğraflık “Açık Yaralar” albümü ile katıldığını söyledi.

Aynı zamanda gazeteci de olan Yunus Muhammed, “Bu fotoğraflar, Peşmerge'nin IŞİD'e karşı mücadelesinde gösterdiği fedakarlıkları belgeleyen bir projenin parçası” dedi.

Çalışma boyunca muazzam kahramanlık hikayelerle karşılaştığını ifade eden Muhammed, “Silaha sarılan Peşmergeler, mecbur oldukları için değil, doğru olduğu ve yapılması gereken bu olduğu için bu savaşa katıldı. Trajik bir şekilde, eve döndükten sonra da acıları bitmedi. ABzıları protez uzuvlar almak zorunda. Bir de sürekli bakım gerekiyor” dedi.

Muhammed, çektiği fotoğraflarla bu yıl ABD, Avustralya, Güney Kore, Hırvatistan, İtalya, İsviçre, Potekiz, Yunanistan, İspanya ve Gürcistan’da düzenlenen yarışmalara da katıldığını belirtti.

Yunus Muhammed, bu yıl içerisinde başka organizasyonlara katılacağını ve fotorğaflarının daha çok ödül almasını beklediğini söyledi.   

1968 yılında Duhok’ta doğan Yunus Muhammed, 2012’den bu yana fotoğraf çekiyor. Muhammed’in çektiği fotoğraflar şu ana kadar farkı yarışma ve kategorilerde 20 ödül aldı. Yunus Muhammed’in fotoğrafları ayrıcabir çok uluslararası sergide sergilendi.

Hala Erbil’de ikamet eden sanatçı serbest gazeteci olarak çalışıyor.

Foto: Yunus Muhammed

 

Foto: Yunus Muhammed

Foto: Yunus Muhammed

Foto: Yunus Muhammed

Foto: Yunus Muhammed
(Rudaw)