Qamışlo ve Avrupa’da Kürt kültür festivali

Qamışlo ve Avrupa’da Kürt kültür festivali

Batı Kürdistan’ın Qamışlo kentinde geçtiğimiz hafta 4. Rojava Kültür Sanat Festivali (Festivala Çand û Hunerê ya Rojavayê Kurdistanê) düzenlendi. Batı Kürdistan Aydınlar Birliği (Hevgirtina Rewşenbîrên Rojavayê Kurdistanê - HRRK) öncülüğünde ilk kez Qamışlo’da gerçekleştirilen kültür sanat festivali,  eş zamanlı olarak Almanya’nın Wuppertal kentinde de gerçekleşti. Festivale birçok Kürt yazar, çizer, sanatçı, edebiyatçı ve aydın katıldı. Bundan önceki festivaller Batı Kürdistan ve Suriye’deki savaştan dolayı Avrupa’da gerçekleştirilmişti.

‘Rojava Aydınlar Birliği’, Nisan 2004’te İsveç’te kuruldu. Suriye iç savaşının patlak vermesi, Batı Kürdistan kentlerinin Kürtlerin yönetimine geçmesiyle Kürt kültür-sanatında da bir rahatlama yaşanmaya başlamıştı. Böylelikle İsveç’te kurulan Aydınlar Birliği, 4. kongresinde, Batı Kürdistan’a dönüş kararı verir ve birliğin merkezi tamamıyla Qamışlo’ya taşınır. Birliğin Avrupa’daki şubeleri de çalışmalarına devam ediyor.

 “İlk üç festival Kürdistan dışındaydı”

Batı Kürdistan’ın tanınmış yazarlarından ve Batı Kürdistan Aydınlar Birliği’nden yazar Helîm Yusiv, Qamışlo’da dördüncüsü düzenlenen Kültür sanat festivalini ve Kürt Aydınlar Birliğini, Bas Gazetesine anlattı. Festivalin ilk kez Batı Kürdistan’da düzenlendiğine vurgu yapan Yusiv, “Biz Rojava Aydınlar Birliği olarak 4 sene önce Rojava Kültür Sanat festivali düzenlemeye karar verdik. Mevcut şartlardan dolayı ilk üç festivalimizi Avrupa’da gerçekleştirmek zorunda kaldık. Ancak bu seneki kongremizde Kürdistan’a dönüş kararı aldık ve festivalin dördüncüsünü Kamışlo’da gerçekleştirdik. Tabi aynı gün ve saatte Almanya’nın Wuppertal kentinde de düzenledik” diyor. Batı Kürdistan’da bu sene ilk kez düzenlenen festivalin geçmiş yıllara göre daha coşkulu ve renkli  geçtiğini belirten Yusiv, “Rojava’da da Almanya’da da bu sene katılım üst seviyedeydi. İki yerde de çok iyi planlanmıştı. Rojava’da iki gün sürdü. Seminerler, konserler verildi. Ancak Almanya’da, Rojava’daki gibi imkânlara sahip değildik. Dolayısıyla daha kısaydı. Katılımcılar da çok memnun kaldılar” dedi.

“Kürt toplumunun tüm kesimlerindeniz”

Festivalin düzenleyicisi olan Aydınlar Birliği’nin hiçbir siyasi örgüt veya partiye bağlı olmadığını söyleyen Yusiv,  sözlerini şöyle sürdürüyor: “HRRK’nin logosunda da var, biz tüm etkinliklerimizde resmi olarak tanınan Kürt milli bayrağına da, Rojava’da kullanılan bayrağa da yer veriyoruz. Kürt toplumu bölünmüş durumda. Özellikle Rojava’da Kürt toplumu ikiye bölünmüş. Ancak biz hiçbir siyasi tarafın üyesi veya hiçbir örgüt veya partiye bağlı değiliz. Kendimizi sadece Kürdistan toplumunun birer üyesi olarak görüyoruz. Birliğimiz bir aydın örgütlenmesidir ve her kesimindir. Siyasi görüş ve düşünceler ne olursa olsun, kültür sanat alanında yapılan çalışmalar ve eserler bizi birbirimize yaklaştırıyor.”

“Rojava’nın sahibi, yazarlar, sanatçılar, tiyatroculardır”

Aydınlar Birliği’nin kuruluş sürecini de anlatan Helîm Yusiv, şöyle konuşuyor: “Birlik Nisan 2004’te İsveç’te kuruldu. Biz de Kürdistan aydınları olarak toplandık ve bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdik. O dönemler Rojava ve Suriye’de kültür sanat alanında çalışmalar yürütebilecek şartlar mevcut değildi. Biz de Kürt aydınları olarak bir araya gelip katliamlara maruz kalan halkımıza bu alanda hizmet edebilecek bir birlik kurduk. Dönem dönem çok aktif olduk. Bu şekilde 11 Mart 2011 tarihine kadar geldik. Ve bu tarihten sonra Rojava farklı bir döneme geçti. Bu dönemden sonra artık yurt dışında kalmak için bir neden kalmadığından dönme kararı aldık. Buradaki amacımız da burada bulunan her iki tarafa, ‘Rojava Kürdistan’ın sahibi bir tek siz değilsiniz. Rojava’nın sahibi, yazarlar, sanatçılar, tiyatrocular ve Kürt Kültür ve sanatına katkı yapan ve bu alanda çalışmalar yapan herkestir ve herkesin kendi vatanında, toprağında çalışmalarını özgürce yürütme hakkı var’ demek. Bu nedenle şu an genel merkezimiz Qamışlo’da. Kürt kültürüne sahip çıkmak ve geliştirmek için dört parça Kürdistan’da ve Avrupa’da çalışmalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz.”