Kürt mahkum son isteği yerine getirilmeden idam edildi
İran’da İlamlı Kürt mahkum son isteği yerine getirilmeden ve ailesinden habersiz idam edildi.
Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün bildirdiğine göre Rojhılat’ın İlam kenti nüfusunda kayıtlı Mehdi Nurkeremi, 10 Ağustos günü Arak Merkez Hapishanesi'nde ailesinden haber verilmden idam edildi.
Nurkeremi’nin ailesini son kez görme isteği reddedildi.
Hengaw, 37 yaşındaki Mehdi Nurkeremi'n 3 yıl önce "uyuşturucu kaçakçılığı" yaptığı iddiasıyla idam cezasına çarptırıldığını kaydetti.
Maddi sıkıntı yaşayan ailesinin Mehdi Nurkeremi için avukat tutamamıştı.
Mehdi Nurkeremi 10 Ağustos'ta ailesinin haberi olmadan idam edildiği ve ailesiyle son bir kez görüşme hakkının ise reddedildiği öğrenildi.
İran dünya genelinde en çok idam cezası veren 5 ülke arasında yer alıyor. Af Örgütü’ne göre dünya genelinde idamların yüzde 84’ü İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan'da gerçekleşiyor. Sıralamada yer alan Çin’de ise idam sayısı bilinmiyor.
Norveç merkezli sivil toplum kuruluşu İran İnsan Hakları (IHR), yayınladığı son raporda 2022'nin ilk yarısında İran'daki idamların bir önceki yıla oranla iki kattan fazla arttığını ortaya koydu.
Raporda 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında İran'da 251 kişinin asıldığı, bu rakamın geçen yılın ilk yarısında 117 olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yüzde 25'i Beluci mahkumlardan oluşuyor.
Uluslararası Af Örgütü Mayıs ayında yaptığı açıklamada, 2021'deki küresel infazların yüzde 20 arttığını, İran'ın ise son beş yılda devlet tarafından gerçekleştirilen 314 idam ile infaz listesinin başında geldiğini açıklamıştı.
Uluslararası Af Örgütü, 2021 raporunda İran’da verilen idam cezalarıyla ilgili, "uyuşturucu kaçakçılığı ve mali yolsuzluk gibi en ciddi suçlar bir yana basit eylemler için de adil olmayan yargılamalar sonrasında ölüm cezası verildi. Ölüm cezaları protestoculara, muhaliflere ve etnik azınlıklara karşı bir baskı silahı olarak kullanıldı” ifadeleri yer aldı.