"Kürdistan için asıl tehlike İran"

"Kürdistan için asıl tehlike İran"

ABD'nin, 2007-2009 yılları arasında Bağdat Büyükelçisi olan Ryan Crocker, Kürdistan açısından asıl tehlikenin Türkiye değil İran olduğunu söyledi.

Amerikan CNN televizyonuna konuşan eski Büyükelçi Ryan Crocker, Washigton'un bağımsızlık referandumunu barışçıl bir şekilde gerçekleştiren Kürdistan yönetimine karşı olumsuz tavrının Bağdat'ı cesaretlendirdiğini vurgulayarak, ABD yönetimini eleştirdi.

Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunun, Tuzhurmatu'da Haşdi Şabi'nin yol açtığı bir olay dışında özellikle Kerkük'te barışçil bir şekilde sonuçlandığını belirten Crocker, Bağdat'ın Washington'ın tavrından cesaret alarak Kürdistan yönetimine karşı kararlar aldığını söyledi.

Ryan Crocker, "ABD yönetiminin krize müdahil olup Erbil ile Bağdat arasındaki sorunları çözüme kavuşturma zamanı gelmiştir." dedi.

"Asıl tehlike Türkiye değil İran'dır"

Referandum ardından Türkiye'nin verdiği tepkiye de değinen Crocker, "Türkiye de Kürdistan yönetimini tehdit ediyor ancak Türkiye'nin bu konuda belirleyici bir rolü yok, burada Kürdistan açısından asıl büyük tehlike İran'dır ve bunun için sorunların çözülmesi gereklidir." diye konuştu.