Kürt parlamenter, Irak'ın Haşdi Şabi'ye ayırdığı bütçeyi açıkladı

Kürt parlamenter, Irak'ın Haşdi Şabi'ye ayırdığı bütçeyi açıkladı

Irak Parlamentosu Kürt Parlamenteri Necîbe Necîb, Irak hükümetinin Şii Haşdi Şabi milislerine ayrdığı yıllık bütçenin miktarını açıkladı.

Açıklamalarda bulunan Irak Parlamentosu Maliye ve Ekonomi Komisyonu üyesi ve PDK Listesi Parlamenteri Necîbe Necîb,  Irak hükümetinin bu yıl Haşdi Şabi milislerine 3 triliyon dinar  (yaklaşık iki buçuk milyar dolar) bütçe ayırdığını söyledi. Necîbe Necîb, Irak devletinin genel bütçesinin ise 107 triliyon dinar olduğunu belirtti.

50'nin üzerinde Şii silahlı grubun bir araya gelmesinden oluşan Haşdi Şabi güçleri, geçtiğimiz yıl Irak Parlamentosu’nda resmi güvenlik güçleri statüsüne kavuşturularak, Savunma Bakanlığı’ndan bütçe ayrılmasına karar verilmişti.

Peşmerge'ye maaş ödenmiyor

Irak ordusunun bir parçası olarak tanımlanan Peşmerge Güçleri’ne ise 2003 yılından itibaren hiçbir bütçe ve ödenek yapılmadı. Peşmerge Güçleri’nin maaşları Irak hükümetince ödenmiyor.

IŞİD ile mücadelede aktif rol alan Peşmerge Güçleri’ne Koalisyon devletlerinin Bağdat üzerinden yaptığı askeri yardımların büyük kısmı ise verilmedi.