Kürt partilerinden Efrin tepkisi

Kürt partilerinden Efrin tepkisi

Türkiye’nin Afrin’e yönelik bir askeri harekat hazırlığına başlaması ve bu doğrultuda YPG’nin sınırdan ateş etmesi gerekçesiyle bölgeyi top ateşine tutmasına Kuzey Kürdistanlı partilerden tepki geldi.

Konuyla ilgili Rudaw’a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, dünya genelindeki tüm Kürtlerin Afrin için tepki göstereceğini belirtti.

Türkiye’nin, Kürtlerin yaşadıkları coğrafya üzerinde kendilerini yönetmesini istemediğini savunan HDP’li Taşçıer, “Efrin’in Türkiye için bir tehlike arz etmesi söz konusu değil. Ancak Türkiye Efrin’e girmeye çalışırsa, dört parçadaki ve dünyadaki tüm Kürtler buna karşı tavrını gösterecektir.’’ diye konuştu.

Taşçıer’e göre, Rojava’da ENKS’nin kanton yönetiminden uzaklaştırılması ise uluslararası arenada Kürtlerin elini zayıflatıyor.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Bozyel de PYD ile ENKS arasındaki ihtilaflara dikkat çekerek, bu ihtilaftan Kürtlerin zarar göreceğini belirtti. PYD ile ENKS arasındaki ihtilafların, Kürtlerin iyiliğini istemeyenleri güçlendireceğini belirten Bozyel, şunları kaydetti:

“PYD ile EKS arasında derin çelişki ve sorunlar Türkiye’nin elini güçlendiriyor. Kürtler Rojava’da birlik ve ittifakını oluşturmalı. PYD, ENKS’ye ortaklaşma ve ittifakın kapılarını açmalı. PYD’nin, Kürdistan Bölgesi ile de işbirliğini güçlendirmesi gerekir.’’

Afrin’ e yönelik olası bir askeri harekatı “kabul edilemez” olarak nitelendiren PDK-Bakur Genel Sekreteri Setaç Bucak, Kürtlerin böylesi bir askeri harekata karşı olacaklarını söyledi.

PYD’ye yönelik eleştirilerde de bulunan PDK-Bakur Genel Sekreteri Sertaç Bucak, “Hiçbir Kürt, bir devletin başka bir devletin sınırlarını aşarak Kürtlere karşı savaşmasını kabul etmez. Gerekçesi ne olursa olsun, bizim tavrımız bu savaşa karşı olacaktır. Öte yandan PYD artık başına buyruk davranmaktan vazgeçerek, Kürdistan’ın çıkarlarını esas almalıdır’’ şeklinde konuştu.