Kürt sinemasını anlatan ‘Devletsiz Bir Ulusun Sineması’ kitabı çıktı

Kürt sinemasını anlatan ‘Devletsiz Bir Ulusun Sineması’ kitabı çıktı

Kürt sinemasını anlatan ve yazar, yönetmen Soner Sert’in imzasını taşıyan ‘Devletsiz Bir Ulusun Sineması’ isimli kitap Dipnot Yayınları’ndan çıktı.

Kürt Sineması’nın varoluşunu, biçimlenişini ve sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel bağlamda işleyişini konu alan kitap, farklı coğrafyalardaki Kürt sinemacıların üretimleri üzerindeki ortaklıkları araştırıyor.

Kitap, ‘devletsiz bir ulusun’ sineması üzerine estetik bir tartışma başlatırken Kürt kimliği ile Kürt sineması arasındaki bağlantılara odaklanıyor. Kitap, “vatansızlık”, “sınır” ve “ölüm” temaları üzerinden Kürt sinemasının farklı boyutlarını irdeliyor.

Kitapta, “Kürt sinemasını Kürt sineması yapan şey nedir?” sorusunun yanıtı aranıyor, bu bağlamda Yılmaz Güney’in sinema anlayışının Kürt sinemacıları üzerindeki etkileri inceleniyor. Daha sonra Kürt filmlerinin estetiğinin bir ortaklık yaratıp yaratmadığı, Bahman Ghobadi’nin Sarhoş Atlar Zamanı, Anavatanımın Şarkıları, Kaplumbağalar da Uçar ve Yarım Ay, Hiner Saleem’in Votka Limon, Sıfır Kilometre ve Tatlı Biber Diyarım, yine aynı bölgeden Şevket Emin Korkî’nin Taşa Yazılmış Hatıralar, Kazım Öz’ün Fotoğraf ve Hüseyin Karabey’in Gitmek filmleri mercek altına alınarak bir bütün halinde değerlendiriliyor.

Soner Sert Kimdir?

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans öğrenimi gördü. Senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptığı Köprü (2012), Baba (2014), Hastabakıcı (2017) ve Alarga (2018) kısa filmleriyle ulusal ve uluslararası festivallerde elliden fazla ödül aldı. Kitap-lık, Varlık, Yeni e gibi dergilerde öyküleri, Altyazı, Sanat Dünyamız, Birikim, Gazete Duvar, Bianet, BirGün, Artful Living ve Cumhuriyet gibi mecralarda, kültür sanat alanında yazdığı yazıları ve röportajları yayımlandı. 2018’in Mart ayında h2O Kitap’tan Yönetmenler İlk Filmini Anlatıyor isimli sinema kitabı, aynı senenin Mayıs ayında İthaki Yayınları’ndan Duvar isimli öykü kitabı yayımlandı