Kürt yönetmen Halil’e, Mons Uluslararası Film Festivali'nde Büyük Ödül

Rojavalı Kürt yönetmen Mano Halil’in “Cîran” (Komşu) filmi, Mons Uluslararası Film Festivali'nde en büyük ödül olan “A Brixton Tale Cineuropa Ödülü’nü aldı. Diğer bir Kürt yönetmen Şevket Emin Korki de “Jüri Ödülü”ne layık görüldü.

Kürt yönetmen Halil’e, Mons Uluslararası Film Festivali'nde Büyük Ödül

Kürt yönetmenler Mano Halil ve Şevket Emin Korki, 11-19 Mart 2022 tarihleri arasında Belçika’da düzenlenen Mons Uluslararası Film Festivali'nden ödülle döndü.

İsviçre’de yaşayan Rojavalı Yönetmen Mano Halil, Rojava’da 1980’li yıllarda yaşananları anlatan “Cîran” (Komşu) adlı filmi, festivalin en büyük ödül olan “A Brixton Tale Cineuropa Ödülü’nü aldı.

Film ayrıca “Citizen's Outlook Ödülü”nü de kazandı.

Kürdistan Bölgesi’nden yapımcı Şevket Emin Korki de, “Ezmûn” (Deneyim) filmi ile Jüri Ödülü’ne layık görüldü.

Festival’de En İyi Senaryo ödülü Sırbistan’lı Stefan Arsenijevic’e, En İyi Oyuncu ödülü Belçika’lı Sophie Breyer’e, Mons Şehri Seyirci Ödülü de Frnasa’dan Aurélie Saada’ya gitti.

Mano Halil ve Cîran filmi

Önetmen Mano Halil’in son filmi “Ciran” (Komşu), geçen Aralık ayında Güney Kore’de düzenlenen Gangneung Uluslararası Film Festivali'nde “En İyi Film Ödülü'nü kazanmıştı.

“Ciran” filmi, 1980'lerde Rojava’daki bir sınır köyünde yaşayan ve ilk kez okula giden genç bir Kürt çocuğu olan Şero'nun hikayesini anlatıyor. Okulda Şero, Kürt çocuklarına Pan-Arap zihniyetini aşılamak isteyen baskıcı bir öğretmenle tanışır. Öğretmen öğrencilerin Kürtçe konuşmasını yasaklar ve onlara Yahudilerden nefret etmeyi öğretir. Komşu bir Yahudi aile ile yakın olan Şero'nun kafası karışır.

Rojavalı yönetmen Mano Halil, Şam Üniversitesi'nde tarih ve hukuk okudu. 1987'de kurgu ve sinema yönetmenliği okumak için Çekoslovakya'ya gitti. 1993 yılında üniversiteden yüksek dereceyle mezun olduktan sonra Sinema ve Televizyon bölümünde mastr yaptı.

1990-1995 yılları arasında Çekoslovak ve daha sonra Slovak Televizyonunda bağımsız film yönetmeni olarak çalıştı. Halil, 1996'dan beri İsviçre'de bağımsız film yönetmeni ve yapımcısı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

7 dil bilen ve şimdiye kadar 20 filme imza atan Halil’in bazı çektiği filmler şöyle:

“1990 My God (Tanrım), Fiction (Kurgu), 1992 The place where god sleeps (Tanrının uyuduğu yer), 1995 Kino-ocko (Kino’nun gözü), 1999 Triumph of Iron (Demirin Zaferi), 2003 Colorful (Renkli), 2005 Al-Anfal, in the name of Allah, Baath and Saddam (Enfal, Allah ve Saddam adına), 2007 David der Tolhildan, 2009 My Prison (Hapishanem), 2010 Our Garden of Eden, Der Imker, Die Schwalbe ve Hafis & Mara.”