Kürtçe öğretmenlerinden çağrı: Kürtçe’yi seçmezseniz atanamayız

Videolarla kısa mesajlar veren ve ailelere seslenen atanamayan Kürtçe öğretmenleri MEB’in öne sürdüğü gerekçeye yanıt olmak için çocuklarının Kürtçe dersleri tercih ettirmeleri çağrısı yaptı.

Kürtçe öğretmenlerinden çağrı: Kürtçe’yi seçmezseniz atanamayız
Rûdaw’a gönderdikleri videolarla kısa mesajlar veren ve  ailelere seslenen atanamayan Kürtçe öğretmenleri MEB’in öne sürdüğü gerekçeye yanıt olmak için çocuklarının Kürtçe dersleri tercih ettirmeleri için çağrıda bulundu.
 
Kürtçe Seçmeli Dersleri teşvik amacıyla HEZKURD öncülüğünde birçok Kürt kurumu ve partilerin desteği ile kampanya başlatıldı.  Öğrencilerin Kürtçe derslerini seçmesi dışında Kürtçe öğretmenlerin atanmaması da başlı başına bir sorun olarak devam ediyor.
 
Türkiye Eğitim Bakanlığı ise Kürtçe öğretmenlerinin atanamamasının nedenini Kürtçe derslere talepteki yetersizliğe bağlıyor.
 
Kürtçe öğretmeni Mülküye “Kürtçe dersi seçerseniz Kürtçe öğretmenler atanır. Eğer Kürtçe’yi seçmezseniz atanamayız” dedi.
 
Atanamayan Kürtçe öğretmenlerden Seyfullah Tutan ise “Kürt vatandaşlardan talebimiz ‘Kürtçeyi seçin ki Kürtçe öğretmenler atanabilsin’. Geçtiğimiz yıl da bu isteğimizi dillendirdik ancak Milli Eğitim Bakanlığı Kürt çocuklarının Kürtçe dersini yeterince tercih etmediğini söyledi” şeklinde konuştu.
 
Mezun olduğu sınıftan sadece 3 öğretmenin atandığını dile getiren Özkan Taşköprü ise şunları söyledi:
 
 “26 kişi bir sınıftan mezun olduk ancak sadece 3 kişi öğretmen olarak atandı. 26 kişiden sadece 3 kişinin atanması büyük bir zulümdür.”
 
Mardin, Muş, Bingöl ve Dersim’deki üniversitelerde Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmancki(Zazaki) lehçelerinde öğretmenlik fakülteleri bulunuyor.  Diyarbakır ve Van’da ise Kürtçe yüksek lisans bölümleri bulunuyor.
 
Edinilen bilgilere göre; Kürtçe dil eğitimi veren üniversitelerden şu ana kadar bin civarı öğrenci mezun oldu. Ancak mezun olan bin kişiden sadece 89’u atandı.
 
Geçtiğimiz yıl üniversite tercihlerinde tüm kontenjanlar dolduğu için Kürtçe bölümüne girmek isteyen  birçok kişi tercih ettiği bölüme giremedi. Ayrıca MEB’in Kürtçe öğretmen ataması yapmaması nedeniyle üniversite sınavlarında Kürtçe öğretmenlik tercihinde gün geçtikçe düşüş yaşanıyor.