Şengal’de Arapça eğitime imtiyaz var, Kürtçeye yok

Irak hükümeti binlerce sözleşmeli öğretmen alınmasına karar verdi. Ancak Şengal’de Kürtçe eğitim veren okullar için herhangi bir atama yapılmayacak.

Şengal’de Arapça eğitime imtiyaz var, Kürtçeye yok

2014’te IŞİD tarafından işgal edilen ve 2015’te kurtarılan Şengal’de eğitim ve öğretim sistemindeki karmaşa en çok Kürtçe eğitimi etkiliyor.

İlçedeki okullarda üç farklı eğitim ve öğretim görülüyor. Irak hükümetine bağlı okullarda Arapça, Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda Kürtçe eğitim verilirken PKK’ye yakınlığı ile bilinen Özerk Yönetime bağlı az sayıda okulda da latin alfabesi ile dersler veriliyor.  

Irak hükümeti, Musul ve Kerkük ve diğer vilayetlerde binlerce sözleşmeli öğretmen alımına karar verdi. Ancak Şengal’de Kürtçe öğretmenleri bu kapsama alınmadı.

Rûdaw’a konuşan Şengal Eğitim Müdürü Meyser Haci, “Irak hükümeti tarafından atanacak öğretmenler içerisinde Kürtçe öğretmenler bulunmuyor. Tamamı Arapça dersleri için atanan öğretmenler” dedi.  

İlçede Kürtçe için derslik ve öğretmen ihtiyacı olduğunu belirten Haci, bu konuda Irak hükümetine taleplerini ilettiklerini ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Şengal’de Kürtçe eğitim verilen okul sayısı 58 iken buna karşın Arapça eğitim veren okulların sayısı 100’ü geçiyor. İlçede 622 Kürtçe öğretmen ve  12 bin öğrenci bulunuyor.

Meyser Haci, Kürtçe öğretmenlerin yanı sıra bu okullarda çalışan tüm kadroların maaşlarının Kürdistan Bölgesi tarafından karşılandığını belirtti.

Haci, “Irak hükümetinin Kürtçe eğitimi göz ardı ederek Arapça eğitime önem vermesi bölgede halkın tercihini de etkiliyor. Aileler çocuklarını Arapça eğitim veren kurumlara yönlendiriyor” dedi.  

Şengal’deki durumun bir benzeri diğer Kürt kentlerinde de yaşanıyor. Irak Eğitim Bakanlığı, Kerkük'te 17 bin 500 sözleşmeli öğretmen ve kadro ataması yapılmasına karar verdi. Bunlardan sadece 1502’si Kürtçe öğretmen olacak. /Rudaw