Kürtlerin ikilemi: ABD mi, Rusya mı?
Haaretz'de yer alan Reuters ortaklıklı bir yazıda, IŞİD'i yenmeyi başarmalarına rağmen Trump tarafından terkedilen Kürtlerin yüzlerini Rusya'ya çevirebilecekleri dile getirildi.
Haaretz'de yer alan Reuters ortaklıklı bir yazıda, IŞİD'i yenmeyi başarmalarına rağmen Trump tarafından terkedilen Kürtlerin yüzlerini Rusya'ya çevirebilecekleri dile getirildi.
Suriye'nin Kürt liderleri özerkliklerini koruyacak ve bölgelerini Türk saldırısından koruyacak siyasi bir anlaşma yapmayı umut ediyorlar.
İslam Devleti ile mücadeleye öncülük eden Suriye Kürt yetkilileri bir sonraki savaşlarına hazırlanıyorlar: özerk bölgeleri için uluslararası tanınırlık kazanmaları ve savaştan korunmalarına yardımcı olacak yardımlar için politik bir mücadele.
İslam Devleti'nin Suriye'de yenilgiye uğratılması, cihatçılarla savaşmak için Washington ile ortaklık yapan Kürt kuvvetlerinin kritik bir dönemeçte olduğuna işaret ediyor. Kürtler artık Batılı askeri müttefiklerinin onlara siyasi destek vereceğini umuyor.
Suriye’de Reuters’e yaptığı açıklamada, Bagoz'da İslam Devleti’ne karşı kazanılan zaferin yeni bir aşamanın habercisi olduğunu dile getiren Özerk yönetimin danışmanı Bedran Jia Kurd, "Özerk yönetim için politik meşruiyet kazanma ve barışçıl bir çözüm bulma yönünde çabaların ve mücadelenin başlayacağına" dikkat çekti.
Ülkenin yaklaşık dörtte birinin kontrolünü elinde bulunduran Kürt partileri ve müttefikleri, Kürt YPG milislerinin önderlik ettiği Suriye Demokratik Güçleri (DSG) şemsiyesi altında örgütlenen büyük bir askeri güç tarafından destekleniyor.
DSG, ABD ile yakın ilişkiler geliştirirken, Washington özerk yönetim isteyen ortaklarının siyasi olarak tanınmasını genişletme konusunda yavaş davranıyor. Batı, YPG'yi PKK hareketinin bir parçası olarak gören Türkiye'nin endişeleri nedeniyle temkinli hareket ediyor.
Sadece üç ay önce, Başkan Donald Trump, ABD güçlerini geri çekme kararını aniden açıkladığında Kürt yetkililer büyük bir şaşkınlık yaşadılar. Washington o zamandan beri yoğun eleştiriler karşısında kısmen geri adım atmış durumda ve şu anda Suriye’nin kuzeydoğusundaki 200 askeri ile Avrupalık müttefiklerinden yaklaşık 800 ila 1500 arasında asker bırakmayı planlıyor.
Trump'ın kararı, Kürtleri, Esad ile müttefiki Rusya üzerinden yeni görüşmeler yapmaya yönlendirdi. Özerkliklerini koruyacak ve bölgelerini Türk saldırısından koruyacak siyasi bir anlaşma yapmayı umuyorlar.
Esad'tan tehdit: Washington'a güvenmeyin
Kürtler, BM'nin Suriye'deki sekiz yıllık sivil savaşa son verme yönündeki çabalarından ve barış görüşmelerinden sürekli olarak dışlandılar. Amaçlarının federal Suriye'de bağımsızlık değil bölgesel özerklik olduğunu her zaman ısrarla dile getirdiler. Batı’nın onlarla siyasi olarak ilişki kurma konusundaki isteksizliği, Kürtler için derin bir hayal kırıklığı kaynağı olmaya devam ediyor.
"Dürüst olmak gerekirse, şu ana kadar, yan yana savaştığımız gerçek ortaklardan bile, net ve olumlu bir tutum oluşmadı" şeklinde hayal kırıklığını ifade eden danışman Bedran, Kürtlerin diplomatik çabalarının, Avrupalı müttefikler, ABD ve İslam Devleti ile savaşan koalisyondaki diğer ülkelerle ilişkilerin derinleştirilmesine odaklanacağını söyledi.
Yabancı devletlerin, Kürtlerin bölgesinin istila edilmesini veya İslam Devleti'nin düşmanca güçler tarafından yeniden dirilişini önlemek için altyapıyı yeniden inşa etmeye ve ekonomiyi canlandırmaya ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Jia Kurd, Şam ile yakın temasların durduğunu dile getirdi ve Suriye hükümetini, Kürtlerle müzakere etmeyi reddetmekle suçladı.
Ülkenin çoğunu Rusya ve İran'ın yardımıyla kontrol eden Esad, geçen ay yaptığı konuşmada, Kürt savaşçıları Washington'a güvenmemeleri konusunda uyardı ve yalnızca Suriye devletinin onları koruyabileceğini söyledi ve Suriye'nin her santimini kurtarmak için söz verdi.
Jia Kurd, retoriğin diyalog umutlarını söndürdüğünü ve kuzeydeki idarenin istemediği ihtilaflara karşı "tehlikeli ve yıkıcı bir yön"e yol açabileceğini söyledi.