Kuveyt Parlamentosu Kadın Komisyonu'na erkek milletvekillerinin atanması tepki ve alaya neden oldu
Kuveyt'te 6 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinin ardından kadın hakları üzerine çalışacak Kadın Komitesi'ne tamamı erkeklerden oluşan vekillerin getirilmesi sosyal medyada hem eleştiri hem de alay konusu oldu.
Sosyal medya kullanıcıları, oluşturdukları, "Bol şans hanımlar" etiketi altında atamalara tepki gösterdi ve eleştirel yorumlarda bulundu.
Yeni seçilen parlamentonun salı günü yapılan ikinci oturumunda, milletvekilleri geçici ve daimi meclis komisyonlarında görev aldı.
Daha sonraki oturumda kadın, aile ve çocuk işlerinden sorumlu komisyona Usame el Munawer, Salih el Mutairi ve Usame e Şahin isimli 3 erkek milletvekili atandı.
Milletvekillerinin ataması resmi gazetede yayımlandı ve Meclis'in resmi Twitter hesabından duyuruldu.
Atama haberleri, ülkenin önde gelen kadın hakları savunucuları ve akademisyenler de dahil olmak üzere Kuveytli sosyal medya kullanıcıları tarafından sert ifadelerle eleştirildi.
Kadın hakları savunucusu Alanoud Alsharekh, Twitter hesabından milletvekillerinin fotoğraflarını paylaşarak, "Kuveyt Ulusal Meclisi Kadın ve Aile İşleri Komisyonu üyeleri, kadınların siyasi haklarını kazandıktan 15 yıl sonra, Aralık 2020'de, Kuveyt'in çeşitliliğinin ve cinsiyet eşitliğinin simgesi." iletisi ile atamalara tepki gösterdi.
Seçimlerde aday olan ancak kazanamayan Kuveyt Üniversitesi felsefe profesörü Dr. Şeyha el Jassem, "Kızlar, biz kayıp bir davayız" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Maryam isimli bir kadın kullanıcı, "Bu duruma makul bir cevap vermeyi düşünüyorum ama bulamıyorum. İnsanlar bunlara oy verdi. Ne ekersen onu biçersin." sözleriyle yaşadığı hayal kırıklığını anlattı.
Abda isimli bir başka Twitter kullanıcısı ise Kadın Komitesi'ne seçilen erkek milletvekillerinin fotoğraflarını, "Parlamento Kadın Komitesi Üyeleri, Buna Kadınları Dışlama Komitesi denmeli." notuyla paylaştı.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden Abdulla, iletisinde, "Kuveyt Parlamentosu Kadın Komitesi üyeleri. İyi şanslar hanımlar....." ifadesini kullandı.
Twitter kullancısı Muhammed, "Yargılayıcı olmamak lazım, Bunlar tuhaf görünümlü kadınlar." sözleriyle atamaları alaya aldı.
Körfez ülke Kuveyt, seçilmiş parlamento ve atanmış hükümet olmak üzere yarı demokratik bir sistemle yönetiliyor.
Ulusal Meclis olarak adlandırılan parlamento, halk tarafından seçiliyor ve dört yıl süreyle görev yapan 50 üyeden oluşuyor.
Bu ay başında yapılan seçimlere giren 29 kadın adayın hiçbiri seçilmedi ve Kuveyt'te tamamı erkek vekillerden oluşan bir parlamento yapısı ortaya çıktı.
Ülkede kadınlar 15 yıl önce, 2005 yılında seçme ve seçilme hakkı elde etti.
/ euronews