Kuzey Kore lideri Kim'i taşıyan zırhlı tren Rusya'ya ulaştı

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un, resmi ziyarette bulunmak üzere yola çıktığı Rusya’ya ulaştığı bildirildi.

Kuzey Kore lideri Kim'i taşıyan zırhlı tren Rusya'ya ulaştı

Reuters'a konuşan bir kaynak, Kim Jong Un'un Rusya’da olduğunu söyledi.

Kuzey Kore devlet medyasının bildirdiğine göre Kim Jong Un, üst düzey silah endüstrisi ve askeri yetkililerle birlikte Pazar günü özel treniyle Rusya'ya gitmek üzere Pyongyang'dan ayrıldı.

Gezi hakkında bilgisi olan bir Rus kaynak Reuters'e, Kim'in bu sabah Rusya'ya geldiğini ve yola devam etmeden önce Rusya'nın doğusuna doğru hareket eden ana demiryolu kapısı olan Khasan'da yerel yetkililerle buluşmak üzere trenden ayrıldığını söyledi.

Kim'in gelişi Rusya devlet televizyonu Rossiya 1 tarafından da bildirildi. Haberde, Kuzey Kore liderini taşıyan zeytin yeşili trenin bir köprüden geçişi gösterildi.

Kim Jong Un, yurt dışına sık sık seyahat etmiyor; 12 yıllık iktidar süresi boyunca ülkesinden yalnızca yedi kez ayrıldı. Bu gezilerden dördü ana siyasi müttefiki Çin'e yapıldı.

Ziyaret hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu tam teşekküllü bir ziyaret olacak. İki heyet arasında müzakereler yapılacak, sonrasında gerekirse liderler birebir formatta iletişimlerini sürdürecek” dedi.

ABD'li yetkililer, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki silah görüşmelerinin aktif olarak ilerlediğini ve Kim ile Putin'in Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya silah sağlamayı görüşeceklerini söyledi.

Topçu mermileri sunabilir

Rusya haber ajanslarına göre, Kim-Putin görüşmesi yarın sona erecek olan Doğu Ekonomik Forumu'ndan sonra gerçekleşecek ve liderler tarafından herhangi bir basın toplantısı planlanmayacak.

Toplantının yeri veya Kim'in ekonomik foruma katılıp katılmayacağı konusunda herhangi bir teyit yapılmadı.

Pyongyang ve Moskova, Kuzey Kore'nin, 18 aydan fazla süren savaşta büyük miktarda silah stoku tüketen Rusya'ya silah sağlayacağı yönündeki iddiaları yalanladı. Ancak askeri analistler, Kim'in geniş stokundan Rusya'nın yeteneklerini kısa vadede yenileyebilecek topçu mermileri sunabileceğini , ancak mühimmatın kalitesiyle ilgili soruların genel etkiyi sınırlayabileceğini söyledi.