Rusya'dan Tahıl Anlaşması'na geri dönüş şartı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Tahıl Koridoru Anlaşması'na Batı'nın Rus gıda ve gübresine yaptırım uygulamaktan vazgeçmesi halinde geri döneceklerini açıkladı.

Rusya'dan Tahıl Anlaşması'na geri dönüş şartı

Rusya Dışişleri Bakanlığı 18 Temmuz'da işlevini yitirecek Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin yeni bir açıklamada bulundu. Bakanlık yaptığı açıklamada Batı'nın Rus gıda ve gübresine yaptırım uygulamaktan vazgeçmesi halinde tahıl anlaşmasına geri döneceklerini duyurdu.

Yaklaşık bir yıl önce, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da birbiriyle bağlantılı iki anlaşma imzalandığı hatırlatılan açıklamada, bu paket anlaşmalarının küresel gıda güvencesini sağlama, açlık tehdidini azaltma, Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki az gelişmiş ülkelere yardım etme gibi insani hedefler taşıdığı kaydedildi.

"Kiev batı çıkarlarına hizmet ediyor"

Ukrayna gıda ihracatının son ana kadar "Kiev ve Batılı küratörlerinin çıkarlarına hizmet etmeyi" amaçladığı savunulan açıklamada, tahıl girişimiyle bugüne kadar 32,8 milyon ton yükün ihraç edildiği, bunun 26,3 milyon tonunun Avrupa Birliği (AB) dahil olmak üzere yüksek ve orta gelir düzeyindeki ülkelere gönderildiği ifade edildi.

Açıklamada, bu anlaşmaların uygulanmasına yönelik çalışmaların bir sene sonraki sonuçlarının olumsuz göründüğüne dikkat çekilirken "Etiyopya, Yemen, Afganistan, Sudan ve Somali başta olmak üzere en yoksul ülkelere, toplam 922 bin 92 tonla yüzde 3'ten daha az tahıl gönderildi" bilgilerine yer verildi.

"ABD ve AB fiyatlarda spekülasyon yapıyor"

IMF'nin talebi üzerine Ukrayna'da ekilebilir arazilerin büyük bir kısmını Cargill, DuPont ve Monsanto gibi Batılı şirketlerin aldıklarına dikkat çekilen açıklamada, "Ukrayna gıdalarını dampingli fiyatlarla satın alan Avrupalılar, daha sonra katma değeri yüksek mamuller olarak yeniden satış için fabrikalarında işliyorlar. Aslında Batılılar hem satışta hem de tahılın işlenmesinde iki kez kazanıyorlar. Ayrıca ABD ve AB fiyatlar üzerinde spekülasyon yapıyor, suni bir ürün kıtlığı yaratıyor ve yasa dışı tek taraflı yaptırımlar uygulayarak Rus tarım ürünlerini dünya pazarlarının dışına itiyor" denildi.

Rusya'nın, Ukrayna'nın tahıl çıkışına açtığı güvenli koridorun "Karadeniz Girişimi"nin ruhuna aykırı olarak "terör saldırıları için kullanıldığı" kaydedilen açıklamada, anlaşmanın Rusya ile ilgili olan kısmının yürürlüğe girmediğine dikkat çekildi.