KYB'den ITC'nin 'dönüşümlü valilik' önerisine ret

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) bir yetkili, partisinin Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) Kerkük Valilik makamına ilişkin yaptığı öneriye olumsuz yanıt verdiğini, il meclis seçimlerinin nihai sonuçlarının açıklanmasının ardından kentteki diğer taraflarla müzakereye başlayacaklarını açıkladı.

KYB'den ITC'nin 'dönüşümlü valilik' önerisine ret

KYB'nin Kerkük'teki seçim Dairesi Başkanı Şerzad Samad, Kerkük İl Meclis Başkanı ve Kerkük Valilik makamlarının belirlenmesi için önümüzdeki hafta müzakerelere başlayacaklarını ifade ederek, “İl seçimlerinin nihai sonuçlarının bu hafta onaylanması bekleniyor” dedi.

Kerkük Valiliğinin hangi siyasi partinin istihkakı olacağına ilişkin de konuşan KYB’li yetkili, valilik görevinin geçmişte olduğu gibi ‘Kürtlere’ verileceğini söyledi.

Şerzad Samad, KYB’nin de kendi için bu makama kim getireceğine dair tartışmaların devam ettiğini aktardı.

Geçtiğimiz günlerde ITC’nin Kerkük valilik görevinin Kerkük’teki bileşenler arasında 16 aylık olmak üzere paylaşılması gerektiği yönünde yaptığı öneriye KYB’nin olumsuz yanıt verdiğini ifade eden Samad, “ Bahsettikleri şey yıllardır Irak'ın hiçbir ilinde yapılmadı, dolayısıyla Kerkük'ün de farklı olmaması gerekiyor” diye konuştu.

Irak Meclisi Türkmen Grubu Başkanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük’te "dengenin kalıcı olması adına", her bileşenin 16 aylık süreyle dönüşümlü olarak valilik görevini sürdürmesi önerisinde bulunmuştu.

Salihi, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kerkük'te hiç kimsenin tek başına karar alma yetkisi yoktur. Bütün kesimlere de Kerkük'ü eski günlerine geri döndürme gibi bir hayali olmamasını tavsiye ediyoruz. Nitekim böyle bir girişimde bulunanlar, diğer etniklerden fazla kendileri zararı görürler.

Kerkük'teki dengenin kalıcı olması adına da her bileşenin 16 aylık süreyle dönüşümlü olarak Valilik görevini sürdürmesi önerisini sunmaktayız."

Kerkük'te 18 yıl sonra yerel seçim için sandık başına gidildi

Federal bir yönetime sahip Irak'ta, IKBY şehirleri hariç ülke genelinde 10 yıl, Kerkük'te ise 18 yıl sonra halk 18 Aralık 2023'te yerel seçimler için sandık başına gitmişti.

Kerkük'teki seçimlerde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) en yüksek oyla (5 sandalye) birinci sırada yer alırken, Araplar ikinci ve Birleşik Irak Türkmenleri Listesi de 2 meclis üyesiyle üçüncülüğü elde etmişti. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) 2 sandalyeyle dördüncü sırada yer alırken Kerkük'te Arapların toplam sandalye sayısı 6 olmuş, Hristiyanlara ait "Babiliyyuni" seçim listesi de kotadan 1 sandalye elde etmişti./Rudaw