Lavrov: Irak Kürtlerinin deneyimi Suriye’ye de aktarılmalı

Gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Irak Kürtlerinin deneyimi Suriye’ye de aktarılmalı. Erbil deneyimi Irak ve bölgede farklıdır” dedi. Lavrov, ABD'nin hiç bir zaman Kürtler için bir çözüm bulamayacağını savundu. 

Lavrov: Irak Kürtlerinin deneyimi Suriye’ye de aktarılmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ülkesinin dış politikasına dair değerlendirmelerde bulunduğu yıllık basın toplantısında konuştu.

Rojava ve Suriye hakkındaki sorulan soruyu yanıtlayan Lavrov, “"Suriye Anayasası Taslak Komitesi'ndeki Kürtlerin Suriye'deki tüm Kürtleri temsil etmediğini" söyledi.

“Erbil deneyimi Irak ve bölgede çok farklı”

Lavrov, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), kendilerinden Özerk Yönetim ile Suriye hükumeti arasındaki ilişkileri normalleştirilmesi için yardım istediğini dile getirdi.

Geçmiş süreçte Bağdat ve Erbil’i ziyaret ettiğini, Suriye ve Iraklı Kürt taraflarla görüştüğünü belirten Lavrov, “Erbil deneyimi Irak ve bölgede çok farklı. Irak’taki Kürtlerin deneyimi Suriye’ye de aktarılmalı” dedi.

Bazı tarafların Irak ve Suriye’yi çekişme alanı olarak kullandığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Lavrov, Irak seçimlerine ilişkin bir soruya da, “Bu onların kendi iç içleri. Iraklı dostlarımızın güven içerisinde yaşamalarını istiyoruz. Çünkü bu bizim ekonomik ve siyasi ilişkilerimizin temelini oluşturuyor” yanıtını verdi.

“ABD hiç bir zaman Kürtler için çözüm bulmaz”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD hiç bir zaman Kürtler için çözüm bulmaz. ABD kuvvetleri Suriye’den çekildiğinde Kürtler kendilerine yardım için Rusya’dan yardım istedi” dedi.

Rojava’da Kürt tartaflar arasındaki müzakereleri yorumlayan Lavrov, “Kürtlerin bir kısmı Amerika’ya yakın, bir kısmı ise Türkiye’ye bağlı”  şeklinde konuştu.

Ukrayna meselesi

Rusya'nın Ukrayna halkını hiçbir zaman tehdit etmediğini ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve çevresindeki kişilerin Ruslara ve Rusça konuşan kişileri doğrudan tehdit ettiğini söyledi.

ABD'de Rusya'nın Ukrayna sınırındaki güçlerini çekmemesi halinde yaptırım uygulanacağı yönündeki söylentileri değerlendiren Lavrov, Batı'nın her türlü yaptırımı uygulamaya koyabileceğini ancak Moskova'nın her türlü gelişmeye hazır olduğunu belirtti.

Lavrov, Ukrayna’nın NATO üyesi olması olasılığına ilişkin bir soru üzerine, Rusya sınırında ittifak güçlerinin belirmesinin Moskova için kesinlikle kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Lavrov şu ifadeleri kullandı:

“Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün hemen sınırlarımızın diğer tarafında belirmesini, özellikle de Ukrayna yönetiminin izlediği politika düşünülecek olursa, asla kabul etmeyeceğiz. Dahası bu, bizim için bir kırmızı çizgi, gerçek bir kırmızı çizgi.”

Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin parçası olarak Türkiye ve Ermenistan özel temsilcilerinin bugün Moskova’da gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

“Türkiye ve Ermenistan kendi özel temsilcilerini belirledi. Rusya, böyle bir anlaşmaya varılmasına yardımcı oldu ve bugün Moskova’da özel temsilcilerin ilk görüşmesinin gerçekleşiyor olmasından çok memnunuz. Bizim rolümüz, doğrudan diyaloğun kurulmasına yardımcı olmaktı. Umuyorum ki bu başarılı olacak.”

Kazakistan konusu

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin Kazakistan'a gitmesiyle ilgili olası yeni yaptırımları da yorumlayan Lavrov, "Hiçbir şey söyleyemeyiz. Biz bekleme modunda değil somut konular üzerinde çalışıyoruz. Ancak Batılı partnerlerimiz her şeyi yapabilir" diye konuştu.

Kazakistan'daki durumun KGAÖ güçlerine olan ihtiyacı ve onların etkinliğini tümüyle gözler önüne serdiğinin altını çizen Lavrov, şöyle devam etti:

"Bir söz vardır; barış istiyorsan savaşa hazır ol. Tanrı'ya şükür, iş, savaşa kadar uzanmadı. Barış güçleri, kabiliyetlerini tüm dünyaya kanıtladı. Batı'nın barış güçlerinin konuşlanma hızına karşısındaki şaşkınlığı, herkes tarafından hak ettiğin şekilde değerlendirildi, bundan hiç şüphem yok."

Erdoğan'ın danışmanının sözleri

Lavrov, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İhsan Şener'in Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin Kazakistan'da kullanılmasına ilişkin sözleri hakkında Türkiye'den açıklama talep ettiklerini belirtti.

"Ankara'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarının biri, en hafif tabirle, anlaşılmayan bir açıklama yaparak Kazakistan'ın KGAÖ'yü davet etmesini kınadı. Türk meslektaşlarımızdan bunun ne anlamı geldiği konusunda açıklama talep ettik" diyen Lavrov, Türk ve Azeri resmi yetkililerden bu konuda “sinirli bir tepki” görmediklerinin altını çizdi. / Kaynak: Rudaw