Lavrov: Irak ve Kürdistan hükümetleri uzlaşma yoluyla çözüm bulmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasındaki diyaloğu memnuniyetle karşıladıklarını, tarafların birbiriyle uzlaşması gerektiğini söyledi.

Lavrov: Irak ve Kürdistan hükümetleri uzlaşma yoluyla çözüm bulmalı

Birleşmiş Milletler 78'inci Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Erbil-Bağdat ilişkiler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve Rus şirketlerin Irak’taki yatırımları konusunda Rûdaw TV'nin sorularını yanıtladı.

“Rusya-Irak ilişkilerinin bağımsız olması için arayışlar devam ediyor”

Lavrov, “Dün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştünüz. Bildiğiniz gibi Rus petrol şirketleri Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde halen faaliyet gösteriyor ancak Irak hükümeti ABD yaptırımları nedeniyle ücretlerini ve borçlarını ödeyemiyor. ABD, Irak'ı bu yaptırımlardan muaf tutmaya istekli değilken, Irak hükümetiyle bu sorunu nasıl çözeceksiniz?” sorusuna, “Rus şirketleri çalışmaya devam ediyor. Ayrıca Rusya-Irak ilişkilerinin bağımsız olması ve ister Washington ister kendilerini dünyanın en büyüğü gören diğer başkentlerden kimsenin egemenliği altında olmaması için çözüm arayışları devam ediyor” yanıtını verdi.

“Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloğu memnuniyetle karşılıyoruz”

“Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleriyle iyi ilişkileriniz var. Erbil ile Bağdat şu anda bütçe ve petrol gelirleri konusunda anlaşmazlık yaşıyor, her iki hükümetin de aralarındaki farklılıkları gidermeleri için herhangi bir işbirliği veya teşvikiniz oldu mu?” sorusuna karşılık Lavrov, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak merkezi hükümeti arasındaki diyaloğu memnuniyetle karşılıyoruz. Erbil ve Bağdat'taki atmosfer sorunların çözümüne doğru gittiğini gösteriyor. Diğer konularda ise iki tarafın temsilcilerinin yani Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin birbirleriyle uzlaşarak çözüm bulmaları gerekiyor” yorumunu yaptı.

Muhabirin, ABD eski başkanı Donald Trump'ın “Beyaz Saray'a dönersem Ukrayna'daki savaşı çok hızlı bir şekilde sonlandırırım” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, “Siz Beyaz Saray'a dönmesi halinde Trump’ın savaşa hızlı bir çözüm bulabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Müzakereye hazırız ancak hiç bir ateşkes teklifini dikkate almayacağız”

“Bu soruyu Donald Trump'a ve ona yardım edenlere sormanız lazım. Soru şu: Zelenski onların kararına kulak vermezse ne olacak? Biz bu tür fantezilerle uğraşmıyoruz, gerçeklerle uğraşıyoruz. Şimdi Kiev'de bizimle görüşmeyi yasaklayan bir Nazi rejimi var. Daha önce Mart ve Nisan 2022'de bazı şeyleri tartışıp anlaşmıştık ama iki gün sonra Buça olayı yaşandı çünkü sanırım Londra'da ya da Washington'da savaşın bitmesini istemeyen bazıları vardı.

Senatör McConnell kısa bir süre önce Ukrayna'yı desteklemekle ilgili olarak yazdıklarını okumalısınız; ‘Ukrayna'ya yaptığımız bir iyilik değil, ABD askeri sanayi sektörüne bir yatırımdır’ demişti. Bu bütün Batı'yı ABD'de silah üretimine yatırım yapmaya teşvik ediyor ve ABD'nin Avrupa üzerindeki hegemonyasını artırıyor. Onlar çok açık bir şekilde bu tür şeylerden bahsediyorlar. Bu yüzden birilerinin bir şey yapıp yapamayacağını bilemiyorum ama yine de vurguluyorum biz hazırdık. Üstelik müzakere etmeyi kabul ettik ve Nisan 2022'de bir anlaşmaya vardık, ancak sonra anladığım kadarıyla Zelenski'ye, ‘madem anlaşmaya bu kadar çabuk geliyorlar onları savaşla yıpratmaya devam edelim’ dediler. Şu anda bile müzakereler sorulduğunda Putin müzakereye hazır olduğumuzu açıkça ifade etti ancak hiç bir ateşkes teklifini dikkate almayacağız çünkü bunu daha önce yaptık ama siz bizi aldattınız.”