Leyla Zana’dan Kobani Davası tutukluları için çağrı

Kürt siyasetçi Leyla Zana, Kobani Davasının bir an önce adil bir şekilde sonuçlandırılması ve tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Leyla Zana’dan Kobani Davası tutukluları için çağrı

Leyla Zana, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Urfa'nın Suruç ilçesindeki seçim çalışmalarına katıldı.

Burada coşku ile karşılaşan Leyla Zana, halk buluşmasında konuştu.

Suruç'un Rojava’nın Kobani kenti ile komşu olduğunu belirten Zana, 20 Temmuz 2015’te Kobanili çocuklara oyuncak götürmek için Türkiye’nin farklı illerinden gelen ve canlı bomba saldırısı sonucunu yaşamını yitiren 33 genci andı.

“Kobani dünya insanlığının onurlu şehridir. Kobani direnişiyle dünya onurunu kurtardı” diyen Zana, “33 Türkiyeli kardeşimiz Kobanili çocuklara oyuncak götürmek istedi. Bunun kadar masumane bir davranış olabilir mi? Alabildiğine derin duygularla, alabildiğine şeffaf bir beyinle, kardeşlik ruhuyla Pirsus’a geldiler. Bu topraklarda hayatlarından oldular. Her birini sevgi ile saygıyla selamlıyor önlerinde eğiliyorum” ifadelerini kullandı.

“Sosyalizmin ana karakteri ezilen ulusun yanında olmaktır”

Zana, şöyle devam etti:

“Sosyalist kardeşlerimizin anısı her daim mücadelemizde yaşayacaktır. Sosyalizmin ana karakteri ezilen ulusun yanında olmaktır. Ondan bir şeyler beklemek değil, ona bir şeyler katmaktır. Gerçek sosyalist kimlik bunu emrediyor. Bunu Küba’da Che Guevara’da gördük. Kübalı değildi ama sonuna kadar insanlık için mücadele verdi.

Bütün  kardeşlerime sesleniyorum, gerçek sosyalizm en iyi yönetim biçimidir. Ama ezilen bir halk varsa ve hiçbir hakka sahip değilse, güçlü ve şeffaf bir iradeye sadece sahipse, o iradeye saygı duyulmaz mı? Beklentimiz bu 33 arkadaşın anısına saygıyla yaklaşmaktır. Onlar yürüyerek buraya kadar gelmeleri, Kürt çocuklarına oyuncak armağan etmeleri kadar anlamlı bir şey var mıydı? Onlar  bu uğurda verdiler.”

“Suruç saldırısının failleri ortaya çıkarılmadıkça AKP töhmet altındadır”

Leyla Zana, “Bu olay açığa kavuşmadan, bu barbarca saldırının failleri ortaya çıkarılmadan, AKP iktidarı töhmet altındadır. Bu dünyada da öbür dünyada da bunun hesabını sormalıyız. Mutlaka ama mutlaka bu failler ortaya çıkmalıdır. Gerçek kardeşlik bize bunu emrediyor. Bu topraklar bir çiçek bahçesi gibidir. Her rengin, her dinin, her milletin kucaklaşabileceği bir topraktır” diye konuştu.

“Binlerce insan Kobani’ye sahip çıktıkları için yıllardır cezaevinde”

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani Davası’na değinen Zana, “Binlerce insan Kobani’ye sahip çıktıkları için yıllardır cezaevindeler. Ne yapacaksınız? Bu milyonların hepsini cezaevlerine koyma şansına sahip değilsiniz. O zaman ne yapmanız gerekir? Bir an önce adil bir biçimde bu davaları sonuçlandırmanız lazım ve bu arkadaşlarımızı hak ettikleri yere göndermeniz lazım. Halkımın yüreği bunu bekliyor” ifadelerini kullandı.

AK Partili İbrahim Halil Yıldız’ın akraba ve korumalarının saldırısında eşi ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar’ın yaşadıklarına dikkat çeken Zana, “Üç tane çocuğunu kaybetti ve halen ‘adalet’ diyor. Bu anne tek başına yıllarca üzerinde Adalet Sarayı yazan ama özünde zulüm sarayı olan yerlerde nöbet tutuyor. Adalet peşinde koşan kıymetli annem, sen bu eylemi başlattın ama biz her alanda bu mücadeleni sürdüreceğiz” dedi.

Zana, “Tüm halklarla birlikte eşit bir yaşam sürmek istiyoruz. Bu nedenle iradenize sahip çıkın. Üçüncü yol ile iradenize sahip çıkın. Varlığınızla iradenize sahip çıkın” diye konuştu.

Leyla Zana, Suruç’un ardından Viranşehir’deki halk buluşmasına katılacak.