KDP-İ lider: İran muhalefeti Kürtlerin birliğini parçalamaya çalışıyor

İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Merkez Yürütme Başkanı Mustafa Hicri, İran muhaliflerinin bir kısmının Kürtler arasında fitne sokmaya ve birbirine düşürmeye çalıştığını belirterek, “İslam Cumhuriyeti ve otoriter muhalefet birliğimizi bozmaya çalışıyor” uyarısında bulundu.

KDP-İ lider: İran muhalefeti Kürtlerin birliğini parçalamaya çalışıyor

KDP-İ Merkez Yürütme Başkanı dün yayınladığı bir mesajda "Bir yanda İslam Cumhuriyeti ve yurtdışındaki otoriter yandaşları, Kürdistan siyasi güçlerinin ve partilerinin birliğini bozmaya ve böylece Kürdistan'ın konumunu zayıflatmaya çalışıyor” dedi.

KDP-İ Genel Başkanı, Kürdistan'daki tüm siyasi partilere “ulusal çizginin temel ilkelerine” bağlı kalmaya çağırdı ve Kürdistan'ın haklarının olduğu İran'ın geleceği için gönüllü birlik yolunda ilerlemeye hazır olduklarını söyledi.

Hicri bölünme konusunda uyardı:

"Doğu Kürdistan'ın güçleri birleşirse Kürdistan'ın konumu güçlü olur ve egemenliğe kavuşur. Ancak parçalanırsak, işgalin devam etmesini ve ülkenin kaybedilmesine neden oluruz.”

Mustafa Hicri'nin mesajı, İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Devrimci Topluluğu(Komelaya Zahmetkêşen Şoreşger a Kurdistan ê Îran)  Genel Sekreteri Abdullah Muhtedi'nin de aralarında bulunduğu sekiz Rojhılatlı Kürt ve İranlı muhalif partinin işbirliği ve ittifak için bir belge hazırlarken geldi.

Muhtedi, Twitter'da yayınlanan bir video mesajında, "Reza Pahlavi koalisyonda olduğu için olumsuz değerlendirilmemeli." İfadelerini kullandı. Muhtedi, Koalisyonun İran'daki farklı kimliklerin çeşitliliğini tanıyan geniş bir koalisyon haline gelmesini umduğunu kaydetti.

KDP-İ daha önce eski İran Şahının oğlu Reza Pehlevi'nin de yer aldığı bir koalisyona katılmayı reddetmişti. Mustafa Hicri, Kürt haklarını tanımayanlarla ittifak yapmayacaklarını söylüyor.

Rojhılat’ta faaliyet yürüten Kürdistan Demokrat Partisi (Hizba Demokrata Kurdistanê) ve Kürdistan Demokrat Partisi –İran (Hizba Demokrata Kurdistana İranê ) 2022 Kasım’ında  birleşme kararını imzaladı. İki parti KDP-İ adı altında faaliyet yürütmeye başladı.

Anlaşma metni, KDP-İ Genel Sekreteri Mustafa Hicri ile KDP Genel Sekreteri Halid Ezizi tarafından imzalandı.