Libya Lideri Muammer Kaddafi'yi Katar mı devirdi?

Libya Lideri Muammer Kaddafi'yi Katar mı devirdi?

2000-2009 yılları arasında Libya Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Libyalı siyasetçi Abdurrahman Şalgam, ‘Kaddafi’nin Sonu’ adlı kitabında eski Libya lideri Muammer Kaddafi’yi devirmeye yönelik olaylar sırasında Katar’ın rolüne ilişkin önemli veriyor.  

2009'dan sonraki dönemlerde Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi görevini yürüten Şalgam, kitabında anlattığına göre, Katar Emirinin uzun vadeye dayalı stratejik bir planın bulunuyordu ve bu planın Libya’da ‘İslami hükümet’ kurulmadan hayata geçirilmesi mümkün değildi. Plana göre Mısır ve Tunus’taki devrimler, İslamcıların Libya’da da etkilerini arttırmalarını sağlayacak ve böylelikle Katar, Kuzey Afrika’da Şeyh Hamad bin Halife es Sani’nin başına geçeceği bir İslami Birlik kurabilecekti. Bu nedenle, 2012 yılında Katar Emiri'nin, Kaddafi rejiminin yıkılması için ülkesinin sahip olduğu tüm serveti vermeye hazır olduğunu öğrendiğini ifade etti.

'Libya'nın petrol gelirini Mısır, Tunus ve Libya arasında paylaştıracaklardı"

Libyalı politikacıya göre, birçok Arap ve uluslararası koalisyonlarının kurulduğu dönemde Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife es Sani’nin ve oğlu Tamim’in Libya’nın petrol üretimini günde 5 milyon varile çıkararak, gelirleri Mısır, Tunus ve Libya arasında paylaştırmak istedikler. Böylelikle ekonomik bir istikrar yakalanacaktı ve İslami Birliğin lideri, birliğin ‘Asya Kaplanları’ ile rekabet edebilir durumda olduğunu açıklayacaktı.

Karadavi de İslam Cumhuriyeti'ni doğruladı ARADAVİ DE 'İSLAM CUMHURİYETİ'Nİ DOĞRULADI

Mısırlı din bilgini Yusuf el Karadavi, Muammer Kaddafi’nin ölümünden bir gün sonra yaptığı konuşmada ‘Demokratik İslam Cumhuriyetinin’ kuruluşunu doğruladı. Karadavi, kendisine sadık kişileri Libya, Tunus ve Mısır’ın ‘sadık devrimcileri’ olarak göstererek, üç ülke arasında özel bir birliğin oluşturulmasını açık bir şekilde istediğini ortaya koydu.

'Katar, NATO'yu Libaya'ya müdahele etmesi için ikna etti"

Şalgam’ın kitabında, Katar’ın NATO’yu Libya’nın işlerine müdahale etme konusunda ikna ederek önemli siyasi rol oynadığı belirtildi. Şalgam, Katar’ın Libya’daki isyancılara yaklaşık 3 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu, Libya’daki operasyonun mimarı olan o zamanki Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani’nin böylesine büyük bir yardımın Katar’a Libya konusunda müdahale etme hakkı tanıdığını belirttiğini yazdı. Şalgam, Katar Emirinin Libya hakkında konuşurken ülkeyi ‘kendi eviymiş gibi gördüğünü’ anladığını ifade etti.

"ABD, Katar'ın onayı olmadan Libya'ya yatırım yapamadı"

Şalgam, Amerikalı bir işadamının, yönettiği petrol şirketinin Libya’ya yatırım yapmaya hazır olduğunu, Ancak Katar’ın bu konuda engelleyici faktör olduğunu ve işlerin başarılı bir şekilde yürütülmesi için bu ülkeyle anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi.

Amerikalı, Katarlı yetkililerin Libya’nın petrol ve güvenlik sektörlerini, ülkenin mali kaynaklarını ve ordusunu kontrol ettiğini açıkladığını ve Katar’ın katılımı olmadan Libya’da herhangi bir faaliyetin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.