Mazlum Abdi: Ankara'nın İHA’ları DSG’nin en iyi liderlerini hedef alıyor

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, “Şam ile diyalog turları olumlu sonuç vermedi. DSG dağıtılamaz. Suriye-Türkiye normalleşmesine karşı uyarıyoruz” diye konuştu.

Mazlum Abdi: Ankara'nın İHA’ları DSG’nin en iyi liderlerini hedef alıyor

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, Ankara ile Şam arasındaki kapsamlı normalleşmeye karşı uyardı.

İki taraf arasındaki güvenlik ilişkilerinin yıllardır sürdüğünü belirten Abdi, “Şimdi de aralarında kapsamlı bir normalleşmeden bahsediliyor. Ankara için normalleşme, Suriyeli mültecilerin sınır dışı edilmesi ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki demokratik özerk yönetim formülünün baltalanması şartına bağlı. Türk ordusunun sancağı altında faaliyet gösteren askeri grupların geleceğini belirlemeye yönelik bir uzlaşı modelinden bahsedenler var” dedi.

Bu yaklaşımın “Ankara’nın çıkarlarını yansıttığını ve Suriyelilerin geleceği ve iradesi için büyük riskler taşıdığını” söyleyen Abdi, “(normalleşmenin) ciddi bir siyasi çözüm üretmekten uzak olacağını” savundu.

Bunu çok ciddiye aldıklarını ve bununla ilgili bir takım tedbirler aldıklarını anlatan Abdi, “Böyle bir anlaşma, yıllardır terörle mücadele eden ve topraklarını cesurca savunan halkımızın iradesini hedef alır. Anlaşmanın içeriğinin Suriyeli mültecileri siyasi nedenlerle kullandığından bahsetmiyorum bile” diye konuştu.

Abdi, “Şam ile Ankara arasındaki böyle bir normalleşmeye karşı durulması gerektiği konusunda tüm kesimleriyle Suriye halkını uyarmalıyız” ifadelerini kullandı.

Suriye meselelerine dahil olan ülkelerin çoğunun, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası bir askeri operasyonunun “Suriye halkına sıkıntı vereceğine” ikna olduğunu söyleyen Abdi, Türk ordusunun insansız hava araçları (İHA) ile son iki yılda IŞİD’e karşı mücadele eden DSG’nin en iyi askeri liderlerini hedef alan 70 hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Abd, “Türkiye'de seçimler yaklaşırken Erdoğan, Türk kamuoyunu kendi politikalarının yol açtığı ağır krizlerden uzaklaştırmaya, sorunlarını daha çok savaşa girerek ve radikal gruplarla yakınlaşarak ülke dışına yönlendirmeye çalışıyor” yorumunda bulundu.

Şam ile DSG arasında birkaç diyalog turu gerçekleştiğini, ancak somut sonuçlara ulaşılamadığını açıklayan Abdi, “DSG’yi şu ya da bu şekilde dağıtmak askeri açıdan mümkün değil. Bu güçler, Suriye topraklarını savunmak için sürekli sahada görev yapıyorlar. Ayrıca farklı bir örgütsel yapıya da sahipler. Bu güçleri ve mahremiyetlerini korumamız ve desteklememiz halkımızın ve topraklarımızın çıkarınadır” şeklinde konuştu.

Adem-i merkeziyetin “siyasi bir çözüme giriş” olduğunu söyleyen DSG Genel Komutanı, Suriye hükümetinin çöküş tehdidiyle karşı karşıya kaldığında fiili olarak adem-i merkeziyete göre hareket ettiğine dikkati çekti.

Siyasi çözüm bulunamadığı sürece mantıken ne ABD’nin ne de Rusya’nın Suriye’deki varlığının sonsuza kadar devam edebileceğini kaydeden Abdi, “Söz konusu tarafları, müzakere edilmiş bir siyasi çözümün garantörü olmaya ve topraklarımızdaki dış müdahaleye ve işgallere son verilmesi için baskı yapmaya çağırmalıyız” dedi.